Eskil Vogts Blind får (endelig) kinodistribusjon i USA!

Eskil Vogts kritikerroste regidebut Blind hadde sin verdenspremiere ved Sundance-festivalen i januar 2014, og nå – etter et langt og innholdsrikt festivalliv – blir filmen endelig sikret amerikansk kinolansering.

Det er Indiewire som melder at filmens franske salgsagent Versatile har fått solgt USA-rettighetene for Blind til den lille amerikanske distributøren KimStim Films, som ifølge bransjenettstedet har sikret seg rettighetene for både kino, fjernsyn og hjemmevideo. Ettersom nesten 15 måneder har gått siden festivalpremieren, har det vært en trang fødsel å sikre en amerikansk distributør for Blind. Men markedet i USA er naturligvis veldig viktig, både for filmen og for Vogt som regissør, og når Blind nå vil få USA-premiere, starter enda et nytt kapittel for filmen.

Med høythengende priser og kritikernes lovord i bagasjen etter både Sundance og Berlinalen i fjor, startet Blind sitt internasjonale liv med stor begeistring, langt utenfor de norske landegrensene. Filmen er solgt til flere markeder, blant annet i viktige land som Storbritannia (hvor filmen allerede har hatt kinopremiere) og Frankrike (premiere 29. april).

New York-baserte KimStim Films er ikke blant de mest berømte amerikanske distributørene (Reprise ble i sin tid lansert av Miramax i USA), men fokuserer med tilsynelatende dedikasjon på smalere filmer, og beskriver seg selv og sin rolle med følgende ord på sine hjemmesider: «KIMSTIM’s mission is to release overlooked, under appreciated master works of world cinema to home video and theaters.» Selskapet har tidligere distribuert filmer av blant annet François Ozon, Alain Resnais, Laurent Cantet, Jan Svankmajer, Michel Ocelot og Tezuka Osamu.

Det blir spennende å følge det videre livet for Blind ute i verden, og med en USA-lansering på plass vil Eskil Vogt kunne gru-glede seg til å få filmen anmeldt i The New York Times – en ære som blir alle kinolanseringer i USA til del. Vi gratulerer!