Filmfrelst #522: Jean-Luc Godard og En kvinne er en kvinne (1961)

Cinematekene er et samarbeid om felles digitale visninger på cinematekene i Bergen, Kristiansand, Lillehammer, Oslo, Stavanger, Tromsø og Trondheim. Montages setter gjennom ukentlige artikler fokus på filmene i utvalget. Jean-Luc Godards En kvinne er en kvinne (1961) vises fra og med torsdag 15. september – sjekk tidspunkter i oversikten hos ditt cinematek.

*

Et vemodig sammentreff: Filmfrelst-episoden nedenfor ble spilt inn i går, og temaet er Jean-Luc Godards nybølgeklassiker En kvinne er en kvinne («Une femme est une femme», 1961). Like før vi skulle publisere podkasten i dag, kom nyheten om at Godard har gått bort, 91 år gammel.

Etter gjennombruddet med debuten Til siste åndedrag (1960) og den franske nybølgens umiddelbare popularitet i filmkulturen, eksploderte Jean-Luc Godards kreativitet; han signerte 15 spillefilmer i løpet av perioden 1960-1967. Blant dem finner vi En kvinne er en kvinne, en leken og selvbevisst komedie som denne høsten vises i nyrestaurert utgave på Cinematekene rundt om i landet.

Filmen var hans andre samarbeid med skuespiller Anna Karina, som han også var gift med fra 1961 til 1965, og i episoden nedenfor ser vi bl.a. nærmere på betydningen av Anna Karinas nærvær i Godards filmer. Vi diskuterer også hvordan En kvinne er en kvinne skiller seg fra Godards enda mer eksperimenterende (og politiske) filmer utover på 1960-tallet, og mot slutten av podkasten trekker vi frem gode tips til lyttere som ønsker å dykke videre ned i regissørens omfangsrike filmografi.

Ved mikrofonene sitter Montages-redaktør Karsten Meinich og filmansvarlig for Kosmorama (Trondheim internasjonale filmfestival), Mads Outzen.

God lytting!