- Montages - https://montages.no -

Montages.no

Filmfrelst #522: Jean-Luc Godard og En kvinne er en kvinne (1961)

Av Redaksjonen , 13. september 2022 i Filmfrelst

Cinematekene [1] er et samarbeid om felles digitale visninger på cinematekene i Bergen, Kristiansand, Lillehammer, Oslo, Stavanger, Tromsø og Trondheim. Montages setter gjennom ukentlige artikler fokus på filmene i utvalget. Jean-Luc Godards En kvinne er en kvinne (1961) vises fra og med torsdag 15. september – sjekk tidspunkter i oversikten hos ditt cinematek.

*

Et vemodig sammentreff: Filmfrelst-episoden nedenfor ble spilt inn i går, og temaet er Jean-Luc Godard [2]s nybølgeklassiker En kvinne er en kvinne [3] («Une femme est une femme», 1961). Like før vi skulle publisere podkasten i dag, kom nyheten om at Godard har gått bort [4], 91 år gammel.

Etter gjennombruddet med debuten Til siste åndedrag [5] (1960) og den franske nybølgens umiddelbare popularitet i filmkulturen, eksploderte Jean-Luc Godards kreativitet; han signerte 15 spillefilmer i løpet av perioden 1960-1967. Blant dem finner vi En kvinne er en kvinne, en leken og selvbevisst komedie som denne høsten vises i nyrestaurert utgave på Cinematekene rundt om i landet.

Filmen var hans andre samarbeid med skuespiller Anna Karina [6], som han også var gift med fra 1961 til 1965, og i episoden nedenfor ser vi bl.a. nærmere på betydningen av Anna Karinas nærvær i Godards filmer. Vi diskuterer også hvordan En kvinne er en kvinne skiller seg fra Godards enda mer eksperimenterende (og politiske) filmer utover på 1960-tallet, og mot slutten av podkasten trekker vi frem gode tips til lyttere som ønsker å dykke videre ned i regissørens omfangsrike filmografi.

Ved mikrofonene sitter Montages-redaktør Karsten Meinich og filmansvarlig for Kosmorama (Trondheim internasjonale filmfestival), Mads Outzen.

God lytting!


Artikkel skrevet ut fra Montages: https://montages.no

Lenke til artikkel: https://montages.no/2022/09/filmfrelst-522-jean-luc-godard-og-en-kvinne-er-en-kvinne-1961/

Lenker i denne artikkelen:

[1] Cinematekene: https://www.cinemateket.no/om-cinemateket/de-norske-cinematekene

[2] Jean-Luc Godard: https://montages.no/filmfolk/jean-luc-godard/

[3] En kvinne er en kvinne: https://www.imdb.com/title/tt0055572/reference/

[4] har gått bort: https://montages.no/nyheter/adieu-jean-luc-godard-1930-2022/

[5] Til siste åndedrag: https://montages.no/film/til-siste-andedrag/

[6] Anna Karina: https://montages.no/nyheter/det-franske-nybolge-ikonet-anna-karina-er-dod-1940-2019/

Copyright © 2009 Montages.no. All rights reserved.