Filmfrelst

Filmfrelst #153: Larry Clarks The Smell of Us

Denne omtalen ble opprinnelig publisert i forbindelse med vår dekning av filmfestivalen i Venezia i fjor høst. Fra og med fredag 7. august, vises The Smell of Us på Cinemateket i Oslo hele 10 ganger, under banneret «Månedens film». En oversikt over visningene finner du her.

*

Venezia 2014: Vi har sett Larry Clarks nye film, The Smell of Us – hans første franskspråklige film, og et potensielt comeback for den kontroversielle kultfiguren fra Tulsa, som fikk sitt gjennombrudd med Kids i 1995.

I denne festivalepisoden av Filmfrelst diskuterer Montages-redaktørene Karsten Meinich og Lars Ole Kristiansen filmens mange fasetter: Larry Clarks tematisering av prostitusjon, og hvordan The Smell of Us lar den aldrende regissøren dele sitt umiskjennelige blikk med ungdommene på bakkeplan; hvordan filmen føles som et amalgam av tilfeldige opptak i ulik kvalitet; rester som er mikset sammen til en 100 minutter lang låt.

Filmen har ingen tradisjonell fortelling, så vi omtaler scener og øyeblikk ganske fritt – for de som føler at det blir spoilere, vær advart (fra 20 minutter og utover). Det gjenstår å se om filmen får norsk kinodistribusjon, men vi kan allerede spå at den dukker opp på Oslo internasjonale filmfestival til høsten.

God lytting!

*

Den franske distributøren av The Smell of Us har i forbindelse med Venezia-premieren lagt ut et drøyt 7 minutter langt utdrag av scener fra filmen på Daily Motion, og klippet kan ses her:

Skriv ut artikkelen Skriv ut artikkelen 9 kommentarer

 1. Asle Thu sier:

  Fint at dere er tilbake. Det er intressant å høre på dere når dere diskuterer filmer dere har sett, og jeg gleder meg til å høre hvordan del 2 av denne director’s cuten er. Har gledet meg lenge til å se nymphomaniac, men har ventet fordi jeg håper at director’s cuten kommer på dvd. Det er første gang jeg har hørt at produsenten av en film sensurerer den i etterkant.

 2. Truls Foss sier:

  A prime example of what we’ve just now dubbed “le cinema du entre-jambes” or “crotch cinema,” Larry Clark’s “The Smell of Us” is a film so horrible it manages to significantly outdo the repulsiveness of its title. (…) no insight at all into a world that exists anywhere outside the mind, and perhaps the trousers, of its director, it’s going to take weeks of showering to rid us of “The Smell of Us.” [F]

  The Playlist var mildt sagt ikke begeistret over The Smell Of Us, men det skal sies at spranget mellom deres og Kiangs mottagelse av filmen – i seg selv – gjør at den rykker noen hakk lenger opp på want to watch-lista :-)

  • Kiang spanderte A- på fiaskoen «99 Homes» og B+ på den dødsens kjedelige «Manglehorn», så smaken vår er vel ikke helt i synk. Hvis man ønsker å få noe ut av «The Smell of Us» er man nødt til å møte filmen i øyehøyde – ikke med Larry-Clark-er-en-gris-som-kan-dra-til-helvete-briller.

  • Kiang må ha vært helt blind for denne filmens kvaliteter, men når hun går langt er det nesten humoristisk. Alle som liker Larry Clarks filmer, kommer til å digge The Smell of Us.

  • Truls Foss sier:

   Kiang virker blendet av avsky kan man si, hehe. Er enig i det du sier Sveinung: Hadde en Larry Clark-film fått en ”helt ok” mottagelse, så hadde det vært mer bekymringsverdig. Har kun sett Kids, Bully og Ken Park. Digget førstnevnte, likte også Ken Park da jeg så den, men hadde problemer med Bully. Det skal dog sies at det er leeeeengesiden jeg så filmene, og at denne filmfrelst-episoden (og Kiangs F) oppmuntrer til et gjensyn.

  • Sveinung Wålengen sier:

   Jeg holder Kids og Bully som hans beste, men anbefaler også Another Day in Paradise, Truls. Den er litt mer lineær og streit i «Larry Clark-øyemed», men umiskjennelig clarkiansk og veldig bra. Tar sjansen på å «avsløre» at den ikke er på 90-tallslisten, men på min egen personlige liste ville den nok havnet godt innenfor topp 50 :-)

 3. Sveinung Wålengen sier:

  Vil ikke vite for mye, så har bare skummet et par anmeldelser og ikke hørt podcasten. Men fikk med meg at også Peter Bradshaw hos The Guardian var krass, og ga filmen 1 av 5 stjerner. Jeg kunne egentlig ikke brydd meg mindre – ville blitt mer bekymret hvis den fikk «helt ok» skussmål av de fleste. Forventer at dette blir en Clark-film som skaper kvalme og fascinasjon hos meg, i tråd med hans beste og fleste.

 4. Har ikke hørt podcasten enda, men kan bekrefte at Michael Pitt er med i filmen? Han står oppført som «uncredited/rumored» på IMDB ser jeg.

Din kommentar

Du kan bruke følgende koder:
<a href="https://montages.no">lenke</a>
<b>fet skrift</b>
<i>kursiv</i>
<blockquote>sitat</blockquote>