Filmfrelst #175: Joanna Hogg og hennes filmer Unrelated, Archipelago og Exhibition

Cinematekene er et samarbeid om felles digitale visninger på cinematekene i Bergen, Kristiansand, Lillehammer, Oslo, Stavanger, Tromsø og Trondheim. Montages setter gjennom ukentlige artikler fokus på filmene i utvalget. Joanna Hoggs The Souvenir (2019) vises fra torsdag 12. mars. Visningstider finnes her, eller sjekk oversikten hos ditt cinematek.

*

I denne spesialepisoden av Filmfrelst setter vi fokus på den britiske regissøren Joanna Hogg, og diskuterer hennes tre spillefilmer Unrelated (2007), Archipelago (2010) og Exhibition (2013).

For mange her i Norge er nok Joanna Hogg et ubeskrevet blad, men det vil endre seg denne våren. Hennes nyeste film Exhibition blir vist på Cinematekene i seks norske byer nå i mars, samt som festivalfilm på Kosmorama. I Oslo gjennomfører dessuten Cinemateket et komplett retrospektiv over hennes tre spillefilmer. (Ingen av filmene har tidligere hatt regulær norsk kinodistribusjon, men er utgitt på DVD/Blu-ray i Storbritannia.)

I denne episoden snakker vi inngående om Joanna Hoggs særpreg som filmskaper, og hvilke formgrep og tematiske tråder som løper gjennom triptyken bestående av Unrelated, Archipelago og Exhibition. Panelet består av Montages-redaktørene Karsten Meinich og Lars Ole Kristiansen, samt vår spesialinviterte gjest, filmkritiker Aleksander Huser (Nettavisen, Ny Tid, m.fl.), som deltar på Filmfrelst for første gang.

Huser har tidligere presentert Exhibition i Kritikeruken på filmfestivalen i Tromsø, og i forbindelse med Cinemateket sine visninger denne våren har han skrevet artikkelen «Joanna Hogg – Eleganse og autentisitet».

God lytting!