Filmfrelst #431: En samtale med Fredrik S. Hana om Kodenavn: Nagasaki

BIFF 2021: I denne episoden snakker vi med den kompromissløse regissøren Fredrik S. Hana, som er aktuell med sin første fullengder, den eksperimentelle dokumentaren Kodenavn: Nagasaki.

Filmen hadde verdenspremiere under Slamdance Film Festival, der den vant festivalens Grand Jury Prize, og norgespremiere under den digitale dokumentarfestivalen Human (1.-7. mars).

Fredrik S. Hana er navn mange i det norske filmmiljøet har merket seg. Over en ti år lang periode har han laget kortfilmer med en gjenkjennelig stil og høyt kunstnerisk nivå, hovedsakelig innenfor horrorsjangeren. Titler som Sister Hell, Autumn Harvest og Angst, Piss og Drid har gjort at mange har spurt seg når Hana omsider skal lage sin første kinofilm. At denne skulle bli en dokumentar, var det neppe mange som forestilte seg – men Kodenavn: Nagasaki er også en slags oppsummering av karrieren! (Mer om det i podkastsamtalen nedenfor.)

Kodenavn: Nagasaki forteller historien om Hanas venn, skuespilleren Marius K. Lunde, og hans prosess med å bli gjenforent med sin mor. Han er sønn av en norsk far og en japansk mor, og da han bare var noen år gammel forlot moren Norge og dro tilbake til Japan, mer eller mindre sporløst. I filmen inntar Marius rollen som detektiv for å undersøke hvor hun befinner seg, lærer japansk på rekordtid og sender en videohilsen uten å få svar. Deretter går turen til Tokyo.

Ved mikrofonene sitter Fredrik S. Hana og Montages-redaktør Lars Ole Kristiansen.

God lytting!