Filmfrelst #340: Leave Her to Heaven (1945)

Cinematekene er et samarbeid om felles digitale visninger på cinematekene i Bergen, Kristiansand, Lillehammer, Oslo, Stavanger, Tromsø og Trondheim. Montages setter gjennom ukentlige artikler fokus på filmene i utvalget. John M. Stahls Leave Her to Heaven (1945) vises fra og med torsdag 2. mai – sjekk tidspunkter i oversikten hos ditt cinematek.

*

I denne episoden diskuterer vi John M. Stahls kultklassiker Leave Her to Heaven (1945), med Gene Tierney i en uforglemmelig hovedrolle.

Leave Her to Heaven er en Technicolor-noir med islett av datidens såkalte «kvinnefilmer» (evig forbundet med Douglas Sirk, som stod bak to nyinnspillinger av Stahl-filmer), uimotståelig underholdende og samtidig tankevekkende. Filmens krøllete sympatistrukturer fører oss tettere og tettere på den manipulerende og egoistiske Ellen (Tierney) sitt følelsesliv – i en slik grad at vi utvikler sympathy for the devil.

Er Leave Her to Heaven en problematisk, misogyn og utdatert visjon, eller er filmens handlekraftige «monstrous feminine» en ironisk genistrek som fortsatt får oss til å gruble og diskutere?

Ved mikrofonene sitter redaktørene Karsten Meinich og Lars Ole Kristiansen.

God lytting!