Filmfrelst #208: Anomalisa

Cinematekene er et samarbeid om felles digitale visninger på cinematekene i Bergen, Kristiansand, Lillehammer, Oslo, Stavanger, Tromsø og Trondheim. Montages setter gjennom ukentlige artikler fokus på filmene i utvalget. Animasjonsfilmen Anomalisa er Månedens film på Cinemateket i Oslo og Cinemateket i Bergen i februar, og vises på de digitale cinematekene i Stavanger, Tromsø, Lillehammer, Kristiansand, Tromsø og Trondheim torsdag 4. februar. (I Tronheim vises filmen hele fire ganger.) Visningstider og info finnes her eller hos ditt cinematek.

*

I denne episoden av Filmfrelst, fra Tromsø Internasjonale Filmfestival, snakker vi om Anomalisa, den nye filmen fra Montages-favoritt Charlie Kaufman (Synecdoche, New York).

Fra og med gjennombruddet med manuset til Being John Malkovich (1999) har Charlie Kaufmans tilsynelatende grenseløse kreativitet og idérikdom skapt en samling svært originale filmverk. Både Adaptation. og Eternal Sunshine of a Spotless Mind (begge skrevet av Kaufman) nyter nå posisjoner som klassikere fra 2000-tallet, og hans egen regidebut Synecdoche, New York (2009) står ikke tilbake for hans tidligere arbeider som manusforfatter.

Med Anomalisa har Kaufman (i nært samarbeid med co-regissør Duke Johnson) laget sin første animerte spillefilm, som ble vist under Tromsø internasjonale filmfestival, der den også tok hjem Kritikerprisen. Denne uken er den aktuell hos landets cinemateker.

I denne episoden av Filmfrelst diskuterer vår opplevelse av Kaufmans nye film, vårt forhold til hans oeuvre og animasjonsfilm som kunstuttrykk, med mer. Panelet består av Lars Ole Kristiansen, Karsten Meinich, Thor Joachim Haga og Mads Outzen.

God lytting!