Særegent syklistportrett i dokumentaren Moon Rider

Kosmorama 2013: Moon Rider er danske Daniel Denciks andre film på Kosmorama-programmet i år, foruten Ekspeditionen til verdens ende, som vi har omtalt tidligere denne uken. I denne smått eksperimentelle dokumentarfilmen følger vi den unge landeveissyklisten Rasmus Quaade, som konkurrerer i verdensmesterskapet for utøvere under 23 år.

Quaade har ennå ikke blitt proffsyklist, men hevder seg i toppen i sin divisjon. Han er en fullblods idrettsutøver som presser seg selv til det ytterste, på en måte som ikke bare blottlegger en voldsom ‘stå på’-vilje, men også en viss destruktivitet. Ut fra det han sier i filmens åpning later det til at han ikke bryr seg om døden skulle inntreffe – i dette rittet han forteller om kjørte han kroppen så hardt at han ikke lenger kunne se, eller vite hvor han befant seg.

Quaade sykler hele tiden og bryr seg tilsynelatende knapt om noe annet. Men han er et menneske, noe Moon Rider heldigvis klarer å vise. Vi får ikke høre mye fra menneskene rundt dansken, det er hans egen fortellerstemme som danner et bilde av hvem han er. Han utviser en moden bevissthet om seg selv og det han driver med, og avslører blant annet tilløp til tvangstanker og et ønske om å rømme, som manifesterer seg i sykkelsporten.

"Moon Rider"

Sykling kan potensielt sett bli et stilig motiv på film, med høyt tempo, vedvarende bevegelse og menneskekropper på grensen til misbruk. I Moon Rider går det riktignok ikke så fort når vi følger Quaade langs veien, ettersom kameraet stort sett er plassert et stykke bak ham. Men til gjengjeld har regissør Dencik gjort et par interessante valg på billedsiden, ved å plukke frem et Super8-eksemplar og et såkalt raw helmet-cam. Bildene av Quaade blir dermed mye mer spennende enn en standardisert «TV-sport-form», særlig siden det innimellom skapes mer eksperimentelle bildekomposisjoner med Super8-kameraet.

I intervjusamlingen Jean-Luc Godard: The Future(S) of Film, Three Interviews (2000-01), snakker Godard om hvilket enormt filmatisk potensial både nyhets- og sportssendinger på TV har. Han synes det er underlig at disse sendingene alltid følger den samme uinspirerte oppskriften. Nå er det jo slik at i alle fall nyhetssendinger bør etterstrebe et nøytralt uttrykk, men når det gjelder sport, i alle fall enkelte typer, bør det være mulig å teste noen friskere grep. Det er godt vi har filmen, som kan gi seg i kast med sportens visuelle muligheter, slik det er gjort et respektabelt forsøk på med sykling i Moon Rider. Filmen er litt retningsløs og blir for daff i enkelte deler, der den bremser opp i stedet for å sette inn sjettegiret. Men det uortodokse formspråket hever filmen likevel vesentlig mange hakk.

"Moon Rider"

Kanskje Daniel Dencik også er inspirert av Kraftwerks sykkelskive Tour de France – det er i alle fall et synth-lydspor over sykkelsporet som skaper en underfundig stemning i filmen. Mot slutten intensiveres det hele, når Moon Rider i mer klassisk «sportsfilm-ånd» kretser rundt et bestemt løp, der Quaade og en australsk syklist kniver om seiren i verdensmesterskapet i København. Quaade er på hjemmebane, bokstavelig talt, og det er knyttet store forventninger til om han drar seieren i land.

På dette tidspunktet har vi blitt kjent med den fokuserte syklisten, og selv om filmen tidvis har syklet litt i søvne er engasjementet vårt stort nok til at det blir skikkelig spennende når det drar seg til på oppløpssiden.