Månedens komponist: Randy Newman

Navn: Randy Newman
Født: 28. november, 1943.
Aktuell med: Toy Story 3

Hvem?: Amerikansk låtskriver og komponist med todelt karriere. På den ene siden satirisk og politisk bevisst singer-songwriter i sjangeren vindskjev, men rotfestet pop-blues. Særlig stor suksess på 70-tallet med hits som Short People. Kanskje vel så kjent som filmkomponist, særlig samarbeidet med Disney fra og med Toy Story (1995). 18 Oscar-nominasjoner og én seier for sangen If I Didn’t Have You fra Monsters Inc. (2001). Randy er del av den innflytelsesrike Newman-familien i Hollywood: Nevø av legenden Alfred Newman og fetter til filmkomponist-kollegaene Thomas og David.

Thor Joachims vurdering: Jeg har aldri helt skjønt greia med Randy Newman. Sangene hans virker mer oratoriske enn musikalske og filmmusikken tidvis oversimplifisert. Det er litt sånn med en del uskolerte artister fra rock og pop-verdenen; når de skal skrive mer tradisjonell, symfonisk musikk blir det ofte ganske enkle løsninger, – nesten som orkestrerte sanger uten altfor mye dybde. Nei, da fungerer Randy bedre når han får lov til å skrive dramatisk musikk i et mer jazz og blues-orientert idiom, som Ragtime (1981), The Paper (1994) og deler av Disney-filmene. I tillegg har han en forkjærlighet for Americana i Leonard Bernstein og Aaron Coplands tradisjon – store, åpne intervaller som skildrer den amerikanske prærien og frihetsånden. Dette takler han også bra. Avalon (1990), Maverick (1994) og særlig baseball-filmen The Natural (1984) er gode eksempler på fargerike musikalske beskrivelser av den amerikanske self-made man selv om orkesteringen også her er noe enkel. Om ikke annet blir det svært minneverdige temaer ut av det, som vel også er en av grunnene til at The Natural har blitt en fast ingrediens i trailere gjennom årene – særlige amerikanske sportsfilmer.

Med Toy Story-trilogien makter Randy å kombinere sine styrker på ett sted – americana, jazz/blues, låtskriveri og det faktum at den symfoniske biten ikke krever særlig mye kompleksitet. Jeg tror derfor den vil stå igjen som noe av det beste han har gjort for filmmediet.

Tre soundtrack-anbefalinger:

Maverick (1994) , The Natural (1984), Toy Story (1995)

Musikk-klipp: Wrigley Field fra The Natural (1984):

Lytt til Newman hos Spotify (klikk for å åpne):