Månedens komponist: Christophe Beck

Navn: (Jean-)Christophe Beck

Født: 1972

Aktuell med: Tower Heist, Crazy, Stupid, Love

Hvem?: Kanadisk komponist. Studerte først musikk ved Yale University, hvor han blant annet skrev en opera og to musikaler. Senere ble det den berømte filmmusikk-linjen ved USC Thornton School of Music i Los Angeles. På begynnelsen og midten av 90-tallet jobbet han hovedsakelig med TV-serier og fikk sitt gjennombrudd med kultfavoritten Buffy the Vampire Slayer (1997-2001), som også ble belønnet med en Emmy. Filmgjennombruddet kom med cheerleader-komedien Bring it On (2000), men førte til at han raskt ble typecastet for komedier og outrerte dramaer. Dette har stort sett vært gjennomgangsmelodien i hans karriere, inkludert de populære The Hangover-filmene. De senere årene har han imidlertid fått noe mer varierte oppdrag som har vitnet om stor musikalsk allsidighet.

Thor Joachims vurdering: Mitt første møte med Beck var det funky jazz-temaet for TV-serien F/X – The Series (1998) på TV2, den gang som Jean-Christophe. Så kom Buffy. Jeg var aldri noen stor fan, ettersom jeg følte skrekk-elementet ble vannet ut med for mye tenåringskomedie, men var allikevel forholdsvis fast seer av en eller annen grunn. Beck blandet melankolsk romantikk med klassiske skrekk-figurer og mer hippe beats. Serieskaper Joss Whedon skrev selv sangene til den klassiske musikalepisoden Once More, With Feeling, men Beck fikk mulighet til å arrangere dem og bruke sin egen melodiøse innfallsvinkel som bindemateriale. Kanskje trakk han på musikal-erfaringen fra Yale her, hva vet jeg?

Det interessante med hans karriere etter det er at selv om oppdragene har tendert mot hjernetomme og tidvis infantile komedier, har musikken alltid hatt et kvalitetsstempel. Filmer som American Wedding (2003), Cheaper by the Dozen (2003) eller Big Fat Liar (2002) er neppe på manges favorittlister, men har ofte formidable partiturer – enten det dreier seg om fullblods, orkestral musikk eller mer orientert mot pop, rock, jazz, elektronika og mindre instrumentalensembler. I tillegg blir han ofte tilkalt for litt sære, originale komedier og dramaer som krever hans evne til å komponere vindskjev, Thomas Newman-aktig musikk, som for eksempel Phoebe in Wonderland (2009) eller deler av The Hangover (2010). Slik sett kan man si at han har hatt muligheten til å utfolde seg musikalsk selv om sjangerspennet ikke har vært så bredt som det burde ha vært.

I 2010 skapte han oppmerksomhet i fanmiljøer i forbindelse med familiefilmen Percy Jackson and the Olympians: The Lightning Thief – et storslått, muskuløst symfonipartitur i tradisjon med John Williams og James Horner. Det beviste på alle måter at det dreier seg om en skolert komponist som kan skrive i de fleste sjangere med samme stilsikkerhet. Personlig ble jeg imidlertid mest grepet av Pierce Brosnan-dramaet The Greatest (2010), nydelig lavstemt for gitar, piano, strykere og treblåsere. Den har litt av Korzeniowskis A Single Man (2009) over segog litt av Dario Marianellis subtile harmoniskifter. Absolutt verdt å oppsøke, selv om musikken foreløpig ikke er utgitt på album.

Den kinoaktuelle actionkomedien Tower Heist er dessverre ikke like givende. I stor grad dreier det seg om nok en klone av John Powells banebrytende Jason Bourne-riff – dystre strykerostinat over en fast rytmepuls. Steve Carell-komedien Crazy, Stupid, Love er noe mer spennende. Her er vi igjen tilbake i et territorium Beck kjenner godt – jazzfunk med hammondorgler og kontrabass, og en liten dose Thomas Newman gjennom ustemte gitarer. Det oser klasse og sensualitet og har mer enn én referanse til de velkjente intrigekomediene fra 60-tallet, ikke ulikt hva David Holmes gjorde for Ocean’s 11-filmene. Det kan virke som om Beck sakte, men sikkert har nærmet seg toppen av Hollywood-stigen, selv om filmskapere ennå ikke har fått øynene helt opp for hva han er kapabel til og fremdeles tyr til ham for sjangere og uttrykksformer han allerede har briljert i gjennom dusinvis av filmer.

Tre anbefalinger: Buffy the Vampire Slayer (1997), Phoebe in Wonderland (2008), Percy Jackson and the Olympians: The Lightning Thief (2010)

Musikk-klipp: Humpty fra Phoebe in Wonderland (2008):

Lytt til Christophe Beck hos Spotify: