Hør de første sporene fra James Newton Howards musikk til Fabeldyr og hvor de er å finne

Den siste tiden har det blitt sluppet flere spor fra James Newton Howards kommende soundtrack til Harry Potter-forløperen Fabeldyr og hvor de er å finne – en liten musikalsk smakebit på hva vi har i vente når filmen har kinopremiere om to uker.

Harry Potter-universet slik det fremstår på filmlerretet er ikke bare et mangefasettert eventyrlandskap; det byr også på en flora av fargesprakende og spenstig filmmusikk (les vår gjennomgang av filmseriens musikk her). Det var derfor knyttet ekstra store forventninger til hva veterankomponist James Newton Howard kunne tilføre David Yates‘ nye film i den eksisterende franchisen.

På ett vis var det forfriskende at Howard allerede i april fikk oppgaven med å lage musikken til Fabeldyr og hvor de er å finne. For det første betød det usedvanlig lang tid til å komponere, som alltid er en luksus i Hollywood-sammenheng. For det andre var det befriende å vite at David Yates ikke ville benytte sine tidligere samarbeispartnere Nicholas Hooper og Alexandre Desplat, hvis intetsigende Potter-musikk var et stort skritt tilbake fra John Williams og Patrick Doyles bidrag i filmserien. For det tredje har Howard demonstrert sitt stødige grep om eventyrsjangeren tidligere, med muskuløse partiturer som Waterworld (1995), Treasure Planet (2002), Peter Pan (2003), Hunger Games-trilogien (2012-2015) og ikke minst den strålende og ekstroverte Maleficent (2014) som var mye bedre enn filmen fortjente.

Men det meldte seg også kritiske røster tidligere i år – er ikke James Newton Howard en litt for moderne komponist i stil og innfallsvinkel til å fange spesielt John Williams‘ mer retrospektive uttrykksformer? Og det bør vel være en form for musikalsk kontinuitet også? Vel, de siste par ukene har tre soundtrack-spor blitt sluppet på Youtube, og de skyver egentlig enhver tvil til side – dette er definitivt rett komponist.

Det første sporet («Main Titles») sparker i gang med en varsom versjon av Williams’ «Hedwig»-tema fra Harry Potter-filmene, før den etter hvert glir over i James Newton Howards mer vante, rytmiske figurer – blant annet et strykermotiv som kan minne om Signs (2002). Sporet «Pie or Strudel / Escaping Queenie and Tina’s Place» inkorporerer både celesta og lekne figurer for treblåsere i typisk valssignatur – heller ikke dét ukjente elementer i universet. Endelig åpnes alle glugger med sporet «Tina Takes Newt In / Macusa Headquarters» med korale undringspartier, gåsehudfremkallende og luftige eventyrtroper med markante messingblåsere og til og med et liten knert 30-tallsjazz som sender assosiasjoner til Howards periodemusikk fra King Kong (2005). Med andre ord: den perfekte kombinasjonen av Howards moderne elementer og Williams’ sjangerdefinerende klassisme.

Da vi her på Montages intervjuet James Newton Howard i 2012, påpekte han at det absolutt var rom for mer melodisk drevne, storslåtte eventyrpartiturer i dagens ostinato-drevne filmmusikk-landskap. Om prosjektet var riktig. Det ser det ut til å vært her.

Fabeldyr og hvor de er å finne har norsk kinopremiere 16. november, og soundtracket blir gitt ut i alle kanaler omtrent samtidig. Det er bare å glede seg! Her kan dere høre sporene som er sluppet: