- Montages - https://montages.no -

Montages.no

Hør de første sporene fra James Newton Howards musikk til Fabeldyr og hvor de er å finne

Av , 1. november 2016 i Ukategorisert

Den siste tiden har det blitt sluppet flere spor fra James Newton Howard [1]s kommende soundtrack til Harry Potter-forløperen Fabeldyr og hvor de er å finne [2] – en liten musikalsk smakebit på hva vi har i vente når filmen har kinopremiere om to uker.

Harry Potter-universet slik det fremstår på filmlerretet er ikke bare et mangefasettert eventyrlandskap; det byr også på en flora av fargesprakende og spenstig filmmusikk (les vår gjennomgang av filmseriens musikk her [3]). Det var derfor knyttet ekstra store forventninger til hva veterankomponist James Newton Howard kunne tilføre David Yates [4]‘ nye film i den eksisterende franchisen.

På ett vis var det forfriskende at Howard allerede i april fikk oppgaven med å lage musikken til Fabeldyr og hvor de er å finne. For det første betød det usedvanlig lang tid til å komponere, som alltid er en luksus i Hollywood-sammenheng. For det andre var det befriende å vite at David Yates ikke ville benytte sine tidligere samarbeispartnere Nicholas Hooper og Alexandre Desplat, hvis intetsigende Potter-musikk var et stort skritt tilbake fra John Williams og Patrick Doyles bidrag i filmserien. For det tredje har Howard demonstrert sitt stødige grep om eventyrsjangeren tidligere, med muskuløse partiturer som Waterworld (1995), Treasure Planet (2002), Peter Pan (2003), Hunger Games-trilogien (2012-2015) og ikke minst den strålende og ekstroverte Maleficent (2014) som var mye bedre enn filmen fortjente.

Men det meldte seg også kritiske røster tidligere i år – er ikke James Newton Howard en litt for moderne komponist i stil og innfallsvinkel til å fange spesielt John Williams‘ mer retrospektive uttrykksformer? Og det bør vel være en form for musikalsk kontinuitet også? Vel, de siste par ukene har tre soundtrack-spor blitt sluppet på Youtube, og de skyver egentlig enhver tvil til side – dette er definitivt rett komponist.

Det første sporet («Main Titles») sparker i gang med en varsom versjon av Williams’ «Hedwig»-tema fra Harry Potter-filmene, før den etter hvert glir over i James Newton Howards mer vante, rytmiske figurer – blant annet et strykermotiv som kan minne om Signs (2002). Sporet «Pie or Strudel / Escaping Queenie and Tina’s Place» inkorporerer både celesta og lekne figurer for treblåsere i typisk valssignatur – heller ikke dét ukjente elementer i universet. Endelig åpnes alle glugger med sporet «Tina Takes Newt In / Macusa Headquarters» med korale undringspartier, gåsehudfremkallende og luftige eventyrtroper med markante messingblåsere og til og med et liten knert 30-tallsjazz som sender assosiasjoner til Howards periodemusikk fra King Kong (2005). Med andre ord: den perfekte kombinasjonen av Howards moderne elementer og Williams’ sjangerdefinerende klassisme.

Da vi her på Montages intervjuet James Newton Howard [5] i 2012, påpekte han at det absolutt var rom for mer melodisk drevne, storslåtte eventyrpartiturer i dagens ostinato-drevne filmmusikk-landskap. Om prosjektet var riktig. Det ser det ut til å vært her.

Fabeldyr og hvor de er å finne har norsk kinopremiere 16. november, og soundtracket blir gitt ut i alle kanaler omtrent samtidig. Det er bare å glede seg! Her kan dere høre sporene som er sluppet:


Artikkel skrevet ut fra Montages: https://montages.no

Lenke til artikkel: https://montages.no/nyheter/hor-de-forste-musikk-klippene-fra-fabeldyr-og-hvor-de-er-a-finne/

Lenker i denne artikkelen:

[1] James Newton Howard: http://montages.no/filmfolk/james-newton-howard

[2] Fabeldyr og hvor de er å finne: http://montages.no/film/fabeldyr-og-hvor-de-er-a-finne/

[3] her: http://montages.no/2010/11/harry-potter-saga-med-ujevn-musikalsk-magi/

[4] David Yates: http://montages.no/filmfolk/david-yates

[5] intervjuet James Newton Howard: http://montages.no/2012/11/en-samtale-med-komponist-james-newton-howard/

Copyright © 2009 Montages.no. All rights reserved.