Musikken fra Olsenbanden-filmene blir endelig utgitt på CD

Bare ett år etter at det danske plateselskapet PlantSounds ga ut Bent Fabricius-Bjerres etterlengtede musikk til Flåklypa Grand Prix (1975), lanserer de nå – for første gang – et albumsett med Bjerres musikk fra de danske og norske Olsenbanden-filmene.

Olsenbanden er som kjent et dansk konsept, men året etter den første danske filmen Olsen-banden (1968) kom Knut Bohwims norske versjon i  Olsenbanden operasjon Egon (1969) med Arve Opsahl, Carsten Byhring, Sverre Holm og Aud Schønemann i de sentrale rollene. Siden har nesten samtlige norske og danske spillefilmer vært tilnærmet kopier av hverandre i historie og innhold.

Det samme gjelder i stor grad musikken. Selv om Egil Monn-Iversen skrev musikk til den første norske filmen (til dags dato uutgitt), har alle de påfølgende filmene – både norske og danske – vært tonesatt av Bent Fabricius-Bjerre. Den danske komponistlegenden fyller 92 år i dag – sannsynligvis verdens eldste, aktive filmkomponist som så sent som i fjor skrev musikk til animasjonsfilmen Albert (2015).

Mye av Olsenbanden-musikken er preget av Bjerres forkjærlighet for loungey cocktail jazz og dixieland, men har også flere lyriske, melankolske partier og pastisj over både klassisk musikk og flamenco. Mye av dette materialet har blitt klippet på tvers av de skandinaviske versjonene (den svenske versjonen Jönssonligaen benyttet forøvrig en annen komponist).

I dette 3CD-settet fra Plantsounds presenteres over tre timers musikk fra de syv første danske filmene i serien, og er derfor innpakket i visuelt materiale fra våre naboversjoner. Akkurat hvordan det motsvarer de norske versjonene, og hva slags musikk herfra som er blitt brukt til hvilke norske filmer, og på hvilket tidspunkt, skal jeg ikke uttale meg om på nåværende tidspunkt. Det får man finne ut selv!

Soundtrack-utgivelser av eldre filmmusikk er svært sjeldent i hele Skandinavia, så dette er alltid en liten begivenhet. Dette er den perfekte julegaven til fans av de folkekjære komediene, og om du bestiller innen morgendagen, tilbyr PlantSounds gratis frakt på kjøpet.

Her følger en liten smakebit på hva settet inneholder: