Bent Fabricius Bjerres musikk til Flåklypa Grand Prix er endelig tilgjengelig som soundtrack

Dette er en liten milepæl i norsk filmmusikk-historie: Bent Fabricius Bjerres musikk til Ivo Caprinos animasjonsklassiker Flåklypa Grand Prix (1975) blir endelig utgitt på CD.

I forbindelse med filmens 40-årsjubileum i år, har det danske soundtrack-selskapet PlantSounds sett sitt snitt til å gi ut Flåklypas originalmusikk i sin helhet. Selv om det ble gitt ut et slags soundtrack på 70-tallet, bestod det for det meste av lydeffekter og dialog fra filmen. Nå får omsider musikken sitt rettmessige fokus.

Danske Bent Fabricius Bjerre er en skandinavisk komponistlegende. Han hadde stor internasjonal suksess på 60-tallet under pseudonymet Bent Fabric, spesielt med den instrumentale slageren Alley Cat, men her hjemme kjenner vi ham best som mannen bak de ikoniske temaene til Olsenbanden og TV-serien Matador. Nå er han blitt 90 år, men er fremdeles aktiv, og komponerte blant annet musikken til den danske animasjonsfilmen Albert i år (i samarbeid med Frans Bak). Det gjør ham muligens til verdens eldste aktive filmkomponist.

For mange – inklusive undertegnede – er imidlertid Flåklypa Grand Prix hans største mesterverk. Ikke bare på grunn av den usigelig vakre «Reodors Ballade» som for lengst er blitt allemannseie i Norge, men også i mye av den dixieland-inspirerte jazzmusikken og den eksotiske 70-tallsfunken for Ben Redic Fy Fasan.

Albumet fra PlantSounds gis ut i et begrenset opplag på 1000 enheter, og inkluderer 50 minutter originalmusikk, alternative spor og kildemusikk. Om man bestiller før 10. desember, er det til og med gratis frakt. Gå til denne siden for bestilling.

Om du fremdeles sitter på gjerdet, ta en lytt til denne soundtrack-teaseren:

cover