Filmfrelst #545: Lizzie Bordens Born in Flames (1983) og Working Girls (1986)

Cinematekene er et samarbeid om felles digitale visninger på cinematekene i Bergen, Kristiansand, Lillehammer, Oslo, Stavanger, Tromsø og Trondheim. Montages setter gjennom ukentlige artikler fokus på filmene i utvalget. Lizzie Bordens Born in Flames (1983) vises fra og med torsdag 3. mars – sjekk tidspunkter i oversikten hos ditt cinematek.

*

I denne episoden snakker vi om den amerikanske indieregissøren Lizzie Borden og hennes to mest kjente filmer Born in Flames (1983) og Working Girls (1986). Førstnevnte er nylig restaurert, og vises i disse dager på Cinematekene rundt om i landet. 

Born in Flames er en feministisk lo-fi sci-fi-film satt til til en nær fremtid der en sosialistisk regjering sin konservative politikk får kvinner fra ulike miljøer til å mobilisere og gå til angrep mot patriarkatet. Working Girls skildrer sexarbeideres hverdag i New York på åttitallet, med uovertruffen autentisitet og respekt.

I samtalen nedenfor diskuterer vi Bordens filmkunstneriske helhetsprosjekt, og setter henne i forbindelse med andre New York-baserte filmskapere og kunstnere på sytti- og åttitallet. Vi snakker også om hvordan Born in Flames bærer preg av å være en kollektiv produksjon, der flere stemmer har blitt lyttet til underveis i den kunstneriske prosessen fra de første opptakene til den ferdige filmen.

Ved mikrofonene sitter Karsten Meinich og Lars Ole Kristiansen.

God lytting!