Filmfrelst #502: Erik Thorstvedt, Jo Vemund Svendsen og Daniel Høglund om Drillos-dokumentaren Alt for Norge

Kinodokumentaren Alt for Norge forteller historien om suksessen til Drillos – det norske herrelandslaget i fotball på 1990-tallet – og i anledning en spesialvisning av filmen på Frogner kino i Oslo, møtte vi regissørene Jo Vemund Svendsen og Daniel Høglund og tidligere målvakt Erik Thorstvedt, til en samtale om filmen.

Med uttalt inspirasjon hentet fra den Oscar-vinnende regissøren Asif Kapadias pustberøvende kinodokumentarer Senna (2010), Amy (2015) og Diego Maradona (2019), lar filmskaperduoen Svendsen og Høglund arkivmaterialet fra 1990-tallet snakke for seg i Alt for Norge – og resultatet er en medrivende film om hvordan den uventede suksessen til landslagstrener Egil Roger Olsen (som stolt presenterer seg som «amanuensis i scoringer» tidlig i filmen) også er et bilde på hvordan den norske nasjonalidentiteten formet seg med stadig større selvtillit gjennom 1990-tallet.

På førvisningen som ble arrangert av Frogner kino onsdag 20.april stilte de to regissørene og Erik Thorstvedt til samtale før filmen, med Montages-redaktør (og tidligere guttelagspiller på SFK Lyn) Karsten Meinich som moderator. Samtalen ble gjennomført foran publikum, og publiseres her i sin opprinnelige form som en episode av vår podkast.

De av lytterne som ikke kjenner resultatet av VM-kampen mellom Norge og Brasil 23. juni 1998, bør se filmen før de hører denne samtalen, men ellers inneholder episoden ingen spoilere.

God lytting!