Vises på den alternative Cannes-festivalen: «Mitt 20. århundre» (1989, Enyedi) og «Helvetes porter» (1953, Kinugasa)

Cannes 2020

Filmfrelst #392: Cannes 2020 – Dag 1

Cannes 2020: Vår alternative utgave av Cannes-festivalen 2020 er i gang, og i denne første festivalpodkasten diskuterer panelet åpningsfilmen Ringeren i Notre Dame, samt Ildikó Enyedis Mitt 20. århundre og Teinosuke Kinugasas Helvetes porter.

I 1939 skulle Cannes-festivalen arrangeres for første gang, men etter kun én visning 31. august, ble festivalen satt på vent på grunn av nazistenes invasjon av Polen 1. september. Da Frankrike erklærte krig mot Tyskland 3. september, ble hele festivalen naturlig nok avlyst.

Vår åpningsfilm er altså den første filmen vist på Cannes-festivalen noensinne, William Dieterles adaptasjon av Victor Hugos klassiske roman Ringeren i Notre Dame, med Charles Laughton i hovedrollen som vanskapte Quasimodo. Har denne påkostede studioproduksjonen tålt tidens tann? Samtalen flyter også videre til Ildikó Enyedis eksperimentelle debutfilm Mitt 20. århundre (1989, vises i Un certain regard) der vi er litt uenige om hvorvidt filmen har noe på hjertet eller ikke, før vi samles rundt en fascinasjon for Teinosuke Kinugasas dekorerte Gullpalme-vinner Helvetes porter (1953, vises i Hovedkonkurransen).

Rundt det virtuelle rundebord sitter redaktørene Lars Ole Kristiansen, Karsten Meinich og Roskva Koritzinsky.

God lytting!

Skriv ut artikkelen Skriv ut artikkelen 5 kommentarer

 1. Kalle Løchen sier:

  Så dere ikke hele Bacarau?
  For den filmen vokser i den siste halvparten

 2. Karsten Ekren sier:

  Her er link til youtube og Helvetes porter (med mulighet for engelsk tekst): https://youtu.be/mx1_tr7qwPU

 3. Jon Christoffersen sier:

  Endelig er vi i gang – Cannes-episodene er alltid spennende! Jeg fikk sett Ringeren i Notre Dame og Helvetes Porter, og likte begge godt. Sonatine og Hearts of Darkness er to andre filmer som har blitt anbefalt av regissører nå i forkant, er helt suverene! Jeg synes det er modig gjort av dere å kjøre på med et så omfattende fantasi-prosjekt til tross for at selve konseptet er ganske lett å ironisere over. Så her synes jeg dere virkelig kliner til og prøver å få til noe bra midt i en vanskelig situasjon. Setter stor pris på tiltaket, som ikke minst fyller opp mange timer av den uvant omfattende fritiden noen av oss nå plutselig må forvalte :)

 4. Karsten Ekren sier:

  «Helvetes porter» finnes også på YouTube, med mulighet for engelsk tekst, ved søk på originaltittel: «Jigokumon».

Din kommentar

Du kan bruke følgende koder:
<a href="https://montages.no">lenke</a>
<b>fet skrift</b>
<i>kursiv</i>
<blockquote>sitat</blockquote>