Filmfrelst #282: Edward Yangs Taipei Story

Cinematekene er et samarbeid om felles digitale visninger på cinematekene i Bergen, Kristiansand, Lillehammer, Oslo, Stavanger, Tromsø og Trondheim. Montages setter gjennom ukentlige artikler fokus på filmene i utvalget. Taipei Story (1985) vises torsdag 26. oktober i alle byene bortsett fra Kristiansand. I Tromsø vises den første gang fredag 27. oktober. Visningstider finnes her, eller sjekk oversikten hos ditt cinematek.

*

Edward Yangs Taipei Story (1985) er et av nøkkelverkene i den taiwanesiske filmens gullalder på 1980- og 90-tallet, men har lenge vært kjent som en «glemt klassiker», ettersom den har vært notorisk utilgjengelig – i likhet med mange andre filmer fra den samme perioden i nyere taiwanesisk film.

Nå er Taipei Story endelig løftet frem fra mørket, og i denne podkasten diskuterer vi vårt første møte med filmen i nyrestaurert utgave, og hvordan Yang og kollega Hou Hsiao-Hsien (som spiller en av hovedrollene i filmen og er medmanusforfatter) bidro til å gi et distinkt filmspråk til denne taiwanesiske epoken de var en så essensiell del av.

Filmens digitale restaurering i 4K har gitt en utsøkt ny kopi, som nå skal vises i Norge, og er et resultat av et arbeid tilrettelagt av Martin Scorseses berømmelige initiativ The World Cinema Project, i samarbeid med Taiwan Film Institute, Cinémathèque Royale de Belgique og Hou Hsiao-hsien.

Ved mikrofonene sitter Montages-redaktørene Karsten Meinich og Lars Ole Kristiansen.

God lytting!