Filmfrelst #257: Andrej Tarkovskijs Stalker (1979)

Cinematekene er et samarbeid om felles digitale visninger på cinematekene i Bergen, Kristiansand, Lillehammer, Oslo, Stavanger, Tromsø og Trondheim. Montages setter gjennom ukentlige artikler fokus på filmene i utvalget. Andrej Tarkovskijs Stalker (1979) vises fra og med torsdag 9. februar i Oslo, Bergen, Lillehammer, Stavanger, Trondheim og Tromsø. I Kristiansand vises filmen tirsdag 21. februar. Filmen vises på en rekke tidspunkt i flere av byene. Visningstider og informasjon finnes her eller hos det enkelte cinemateket.

*

I denne episoden av Filmfrelst snakker vi om den russiske mesteren Andrej Tarkovskijs gåtefulle film Stalker (1979), som i februar er aktuell på Cinematekene rundt omkring i Norge.

Stalker er kanskje Tarkovskijs mest populære og kultforklarte film, en evig kilde til mystikk og lange diskusjoner. Selv var regissøren skeptisk til å «forhåndstolke» filmene sine, og var åpen for at de kunne bety mange forskjellige ting.

I denne samtalen forsøker vi på ingen måte å komme til bunns i Stalkers brønn, men fokuserer på hvordan det er å oppleve filmen, hvordan den er utformet og fortalt, og hvilke forbindelser den har til andre Tarkovskij-verker.

Ved mikrofonene sitter Karsten Meinich og Lars Ole Kristiansen.

God lytting!

*

Hør også gjerne vår episode av Filmfrelst der vi diskuterer Tarkovskijs Solaris (1972), som også nevnes i Stalker-samtalen ovenfor.