Filmfrelst

Filmfrelst #257: Andrej Tarkovskijs Stalker (1979)

Cinematekene er et samarbeid om felles digitale visninger på cinematekene i Bergen, Kristiansand, Lillehammer, Oslo, Stavanger, Tromsø og Trondheim. Montages setter gjennom ukentlige artikler fokus på filmene i utvalget. Andrej Tarkovskijs Stalker (1979) vises fra og med torsdag 9. februar i Oslo, Bergen, Lillehammer, Stavanger, Trondheim og Tromsø. I Kristiansand vises filmen tirsdag 21. februar. Filmen vises på en rekke tidspunkt i flere av byene. Visningstider og informasjon finnes her eller hos det enkelte cinemateket.

*

I denne episoden av Filmfrelst snakker vi om den russiske mesteren Andrej Tarkovskijs gåtefulle film Stalker (1979), som i februar er aktuell på Cinematekene rundt omkring i Norge.

Stalker er kanskje Tarkovskijs mest populære og kultforklarte film, en evig kilde til mystikk og lange diskusjoner. Selv var regissøren skeptisk til å «forhåndstolke» filmene sine, og var åpen for at de kunne bety mange forskjellige ting.

I denne samtalen forsøker vi på ingen måte å komme til bunns i Stalkers brønn, men fokuserer på hvordan det er å oppleve filmen, hvordan den er utformet og fortalt, og hvilke forbindelser den har til andre Tarkovskij-verker.

Ved mikrofonene sitter Karsten Meinich og Lars Ole Kristiansen.

God lytting!

*

Hør også gjerne vår episode av Filmfrelst der vi diskuterer Tarkovskijs Solaris (1972), som også nevnes i Stalker-samtalen ovenfor.

Skriv ut artikkelen Skriv ut artikkelen 4 kommentarer

 1. Mads sier:

  Bra at dere er ivrige, men kan dere prøve å ikke snakk så mye i munnen på hverandre :)

  For å tilføye litt mer om det som ble diskutert ved slutten av episoden, så ble også jeg rystet over det Artificial Eye kaller «pristine new digital prints»
  Heldigvis har Criterion nå rettighetene til alle Mosfilm restaureringene, i følge denne mailen en forumbruker på blu-ray.com la ut:
  Dear Sir,

  The materials of the Mosfilm restorations were provided to Criterion Collection
  in the frame of the licence granted to them for the films directed by Andrey Tarkovsky.

  Best regards,

  Elena Orel
  International Relations and Distribution Dept.
  Mosfilm Cinema Concern

  Stalker har allerede blitt gjort tilgjengelig på deres streamingtjeneste (Filmstuck)
  Og noen har gjort en sammenligning med «Blu-ray’en» fra Artificial Eye. Resultatet er rystende: http://screenshotcomparison.com/comparison/199674

  Så har man ikke noe Tarkovskij på Blu-ray (og kan spille sone A) så er det nok beste å vente på Criterion utgavene. Det skal ihvertfall jeg..

  • Takk for bra oppfølgingsinformasjon angående de forskjellige utgivelsene, og Mosfilm sin restaurering. Nyttig!

   Men, nei: vi kan ikke love at det blir slutt på «overlappende ordveksling», men noterer innspillet. :) Kanskje var det Tarkovskijs insisterende monologer som inspirerte oss til det motsatte i denne episoden.

 2. michael wynn sier:

  Jeg vet ikkeom dere har sett at Mosfilm (det russiske selskapet) har lagt mange av sine gamle filmer på youtube, enkelte tekstet. Jeg mener jeg så noe tarkovskij

Din kommentar

Du kan bruke følgende koder:
<a href="https://montages.no">lenke</a>
<b>fet skrift</b>
<i>kursiv</i>
<blockquote>sitat</blockquote>