Filmfrelst

Filmfrelst #220: Aki Kaurismäkis La vie de bohème

Cinematekene er et samarbeid om felles digitale visninger på cinematekene i Bergen, Kristiansand, Lillehammer, Oslo, Stavanger, Tromsø og Trondheim. Montages setter gjennom ukentlige artikler fokus på filmene i utvalget. La vie de bohème vises første gang torsdag 14. april, samtidig i alle byene. Visningstider finnes her eller hos ditt cinematek.

*

I denne podkastepisoden ser vi nærmere på Aki Kaurismäkis film La vie de bohème (1992) – den finske regissørens adaptasjon av Henri Murgers berømte roman – som i disse dager aktualiseres av visninger på Cinematekene.

På tross av sin innflytelsesrike filmografi fra 80- og 90-tallet, har den finske mesteren Aki Kaurismäki falt litt ut av «moten» på 2010-tallet. Det har gått fem år siden hans forrige spillefilm, Le Havre (2011), og det lakoniske, sorgmuntre filmspråket som sjarmerte så mange cineaster for 15-20 år siden, i bl.a. høydepunkter som Drivende skyer (1996) og Mannen uten minne (2002), virker å ha gått litt i hi – om man ser på strømningene i ny europeisk film i dag.

Men det er en glede å se at Kaurismäki nå hentes opp i lyset av Cinematekene, og Montages-redaktørene Karsten Meinich og Lars Ole Kristiansen har til denne Filmfrelst-episoden benyttet anledningen til å se La vie de bohème for første gang, og diskuterer hvordan filmen – Kaurismäkis første franskspråklige, og en slags forløper til Le Havre – passer inn i finnens filmografi, og hva det er med regissørens særegne lynne som skaper en så nydelig form for cinematisk humor.

God lytting!

Skriv ut artikkelen Skriv ut artikkelen 3 kommentarer

 1. Frank L. Stavik sier:

  Som filmens distributør i 1992 er vi veldig glade for at filmen blir vist igjen! Dette er et mesterverk; det syns også pressen da den ble lansert. Samspillet mellom Matti Pellonpää og Kaari Väänänen er så fornøyelig.
  Et fun fact til slutt; Matti P. kunne ikke snakke fransk, så han lærte seg alle replikkene utenat; og om man har litt kunnskap om fransk, så kan man godt høre at uttalen ikke er av de beste….
  Plakaten ble for øvrig designet av Akis kone, og den er usedvanlig fin, og i spesielt god trykkekvalitet – nesten som et maleri. Vi har fortsatt et lite antall av dem på lager:-)

  • Kristoffer Ervik sier:

   Hei

   Jeg så Bohemenes liv på Cinemateket og elsket den. Så kunne jeg gjerne tenkt meg en sånn plakat. Selger du den fortsatt?

   Mvh Kristoffer

 2. Frank L. Stavik sier:

  Hei Kristoffer,

  jeg skal sjekke, send meg en mail, så tar vi det derfra, info(at)fidalgo.no

Din kommentar

Du kan bruke følgende koder:
<a href="https://montages.no">lenke</a>
<b>fet skrift</b>
<i>kursiv</i>
<blockquote>sitat</blockquote>