Filmfrelst #220: Aki Kaurismäkis La vie de bohème

Cinematekene er et samarbeid om felles digitale visninger på cinematekene i Bergen, Kristiansand, Lillehammer, Oslo, Stavanger, Tromsø og Trondheim. Montages setter gjennom ukentlige artikler fokus på filmene i utvalget. La vie de bohème vises første gang torsdag 14. april, samtidig i alle byene. Visningstider finnes her eller hos ditt cinematek.

*

I denne podkastepisoden ser vi nærmere på Aki Kaurismäkis film La vie de bohème (1992) – den finske regissørens adaptasjon av Henri Murgers berømte roman – som i disse dager aktualiseres av visninger på Cinematekene.

På tross av sin innflytelsesrike filmografi fra 80- og 90-tallet, har den finske mesteren Aki Kaurismäki falt litt ut av «moten» på 2010-tallet. Det har gått fem år siden hans forrige spillefilm, Le Havre (2011), og det lakoniske, sorgmuntre filmspråket som sjarmerte så mange cineaster for 15-20 år siden, i bl.a. høydepunkter som Drivende skyer (1996) og Mannen uten minne (2002), virker å ha gått litt i hi – om man ser på strømningene i ny europeisk film i dag.

Men det er en glede å se at Kaurismäki nå hentes opp i lyset av Cinematekene, og Montages-redaktørene Karsten Meinich og Lars Ole Kristiansen har til denne Filmfrelst-episoden benyttet anledningen til å se La vie de bohème for første gang, og diskuterer hvordan filmen – Kaurismäkis første franskspråklige, og en slags forløper til Le Havre – passer inn i finnens filmografi, og hva det er med regissørens særegne lynne som skaper en så nydelig form for cinematisk humor.

God lytting!