Filmfrelst #212: René Cléments Het sol (1960)

Cinematekene er et samarbeid om felles digitale visninger på cinematekene i Bergen, Kristiansand, Lillehammer, Oslo, Stavanger, Tromsø og Trondheim. Montages setter gjennom ukentlige artikler fokus på filmene i utvalget. Het sol (1960) vises først i Tromsø, 17. februar, deretter torsdag 18. februar i Bergen, Stavanger, Trondheim og Kristiansand. Lillehammer viser filmen 20. februar, og i Oslo er filmen Månedens klassiker, med første visning 25. februar. Mer info finnes her eller hos ditt cinematek.

*

I denne episoden av Filmfrelst diskuterer vi René Cléments adaptasjon av Patricia Highsmiths «The Talented Mr. Ripley», Het sol (1960), og sammenligner den med Anthony Minghellas versjon fra 1999.

René Clément ble svært anerkjent i begynnelsen av karrieren, og høstet en rekke priser i Cannes og hele to Oscar (blant annet for klassikeren Forbidden Games). Clément ble imidlertid utstøtt av det gode selskap mot slutten av 50-tallet, takket være Cahiers-miljøet og særlig François Truffauts degraderende omtaler av filmene hans (Clément var ikke kunstner, bare metteur en scène).

Het sol («Plein soleil») ble et slags comeback for Clément, takket være hovedrolleinnehaver Alain Delon, som ble superstjerne i kjølvannet av sin Ripley-tolkning, og senere arbeidet for regissører som Antonioni, Visconti og Melville.

Kan Cléments nøkterne tilnærming til Highsmiths fortelling måle muskler med Minghellas påkostede og høyt elskede Hollywood-extravaganza? Ved mikrofonene sitter Montages-redaktørene Karsten Meinich og Lars Ole Kristiansen.

God lytting!