Frysbildene fra It Follows som siteres i denne artikkelen er hentet fra en tittekopi gjort tilgjengelig for Montages av filmens norske distributør. Artikkelen avslører hele handlingen.
*
Dette er den siste av i alt tre analytiske artikler om It Follows av David Robert Mitchell. Den første artikkelen er en mer generell diskusjon om filmen og strukturert rundt ti forskjellige innfallsvinkler til dette mangefasetterte verket. Den andre artikkelen undersøker sentrale motiver som søvn, vann og rød fargekoding.
Denne tredje artikkelen handler om filmens iscenesettelse og estetikk. Den kulminerer i en utforskning av den fremragende sekvensen der hovedpersonen våkner opp på sykehus til en sterkt underliggjort virkelighet. Artikkelen lener seg tungt på frysbilder fra filmen og forutsetter at leseren allerede er kjent med handlingen.
En filmanalyse er imidlertid en prosess som ikke alltid er lineær, så som en liten prolog kommer her et poeng som springer ut av den første artikkelens diskusjon om tematiske metaforer og den andre artikkelens undersøkelse av rødfargens betydning:
Det er ikke tilfeldig at kortspillet Gammel Jomfru (Old Maid) opptrer i It Follows. Akkurat som det bare finnes én Følger, er det bare ett Gammel Jomfru-kort i kortstokken. Akkurat som det er om å gjøre å overføre forbannelsen i filmen til en annen person, er det viktig å få gitt Gammel Jomfru-kortet videre til en annen spiller. Om det ikke lykkes, dør man/taper man spillet til slutt. Kortet i bildet er også farget rødt, hvilket har sammenheng med at rødt i filmen er en farge som er assosiert med faren som Følgeren representerer. Til slutt fungerer Gammel Jomfru-begrepet som en ironisk opp/ned-versjon av forbannelsen, som er knyttet til seksuell promiskuitet.
Omsorgsfullt nok tar Mitchell seg også tid til å vise kortspillets sirkelgang:
Idérik iscenesettelse
David Robert Mitchell har uttalt at It Follows bevisst blander elementer fra flere tidsperioder i et forsøk på skape en tidløs fortelling. Grepet kan også tolkes som et signal om filmens betydning som metafor, framfor en virkelighetsnær fortelling. (Denne epokeforvirringen har faktisk skapt problemer for publikummere som insisterer på en bokstavelig tilnærming til film.) Derfor ser ungdommene stadig på filmer fra 1950-tallet, og i scenen der Greg (Daniel Zovatto) betrakter oppstyret ved nabohuset etter overfallet på hovedpersonen Jay (Maika Monroe) høres lyden fra en fordums filmavis eller dokumentar i bakgrunnen.
Videre ser vi blant annet TV-teknologi fra 1970- og 80-tallet i filmens omgivelser, mens Yara (Olivia Luccardi) anvender en e-bok-leser, som i sin futuristiske utforming er bortenfor tiden. Kan det være at Mitchell også blander årstidene? Vegetasjonens farger plasserer filmen om høsten, men rollefigurene går stadig ganske lettkledd uten å fryse, i tillegg til at de ved flere anledninger soler seg og bader.
It Follows er en uhyre estetisk film. Her er et knippe flotte billedkomposisjoner:
Her er noen situasjoner med Følgerne. Den gamle damen Jay oppdager gjennom klasseromsvinduet ledsages av lærerens opplesning av diktet «The Love Song of J. Alfred Prufrock» av T. S. Eliot. En av linjene, «I am Lazarus, come from the dead», passer godt på det som skal skje, og leses opp like før Følgeren opptrer (hele diktet er her).
Paul (Keir Gilchrist) vurderer på et tidspunkt å gi forbannelsen videre til noen prostituerte. I bildet under utgjør konstellasjonen av frontruten og bakspeilet en fiffig oppsummering av et sentralt poeng i filmen. Frontruten med de prostituerte representer fremtiden og en potensiell løsning på problemet med Følgeren. Bakspeilet symboliserer fortiden, der en Følger når som helst kan dukke opp, som et resultat av rollefigurens fortidige handlinger. Bildet er helt tydelig komponert slik at bakspeilet skal spille en rolle:
Følgende lysbildeserie viser stadiene i en av de mest virtuose scenene i It Follows. Ungdommene oppsøker en skole for å finne ut den virkelige identiteten til Jays kjæreste – via en 91 sekunders tagning der kameraet dreier seg om sin egen akse to ganger, for å ende i et stilisert klimaks der det kjører mot en situasjon som rammes inn av en døråpning. (I den andre artikkelen så vi hvordan tagningen både starter og slutter med rødfarge.) Her virker det som et stort poeng at vi kun skal se hovedkarakterene og Følgeren forfra. Nesten alle andre ses bakfra, i tråd med filmens generelle strategi om å skjule folks ansikter; vi ser kun litt av ansiktet til den lyshårede jenta i bilde nr 3.
De medvirkendes bevegelser er nøye innstudert for å passe inn i kameraets sirkelbevegelse, også under den avsluttende kamerakjøringen, der Jay og Greg akkurat rekker å passere foran kamera etter at de er ferdig med samtalen med damen i rødt. For hvert omløp av kamerasirkelen ser vi den potensielle Følgeren rykke nærmere. Her går tankene mine til den berømte tennisscenen i Hitchcocks Strangers on a Train (1951), der det blant matchens publikum kun er ansiktet til hovedpersonens nemesis som er vendt rett mot kamera (vedkommende er spilt av Robert Walker – et morsomt navn når man assosierer ham til Følgeren).
Bildet innrammet av røde border er det første i lysbildeserien. (Serien kan når som helst startes forfra ved å klikke på det nåværende bildet og når det er forstørret, returner til artikkelen.)
Nå kommer vi til scenen hvor Følgeren dukker opp på kjøkkenet. Her er det mye interessant ved selve opptakten, ikke minst i hvordan den gamle science fiction-filmen som ruller på TV-en spiller sammen med handlingen. (I begge artiklene – for eksempel punkt 6 i den første – har vi allerede snakket om hvordan selve dialogen kan spille med.)
Den følgende situasjonen studerte vi allerede i første artikkel (punkt 8) – her presenteres den via et lysbildeshow. I motsetning til mange av Følger-opptrinnene, er denne situasjonen sterkt underliggjort gjennom bruk av ultra-slow-motion. Jay beveger seg i tillegg på en kunstig, «geometrisk» måte, i 90 graders vinkler. Idet hun kommer fram til telefonen, stopper hun og skjuler den med hodet. I denne scenen synes telefonen å symbolisere en slags kommunikasjon med det overnaturlige, for det er akkurat her at hun snur seg og ser kanskje den grusomste av alle Følgerne komme mot seg: en forslått kvinne i en tilstand av konstant urinering (vannmotivet).
Dominante kamerabevegelser
Kamerabevegelser er eksepsjonelt viktige i It Follows. I den første artikkelen har vi allerede snakket om et par fremtredende stilfigurer, henholdsvis en hyppig foroverbevegelse (punkt 5) og filming av transportetapper med rollefigurene vekselvis forfra og bakfra (punkt 10). Her vil vi se på andre typer tilfeller, som ofte har avgjørende betydning for de poetiserende mellomspillene som er så viktige for filmens særegne atmosfære.
Jay sminker seg før hun skal på date med kjæresten. Lysbildeserien under komprimerer en lang tagning på 69 sekunder der kameraet nærmer seg henne i en langsom sving, før det til slutt ender opp med et fetisjerende, dvelende nærbilde av henne i speilet. Bevegelsen antyder at speilbildet, hvordan hun tar seg ut, er viktigere enn henne selv. Stemningen er preget av tvetydighet: Jays uskyld blir understreket – til overmål, hun er sminket og lyssatt slik at hun plutselig ser mye yngre ut enn sine 19 år – men hennes blikk inn i speilet til slutt virker fatalistisk, nesten resignert. Mest av alt ser hun ut som en melankolsk prinsesse:
Den første artikkelen (punkt 5) sammenlignet Mitchell med M. Night Shyamalan på grunn av hans metodiske forhold til form og fortellertempo. Mot slutten av It Follows slår Mitchell til med en meget shyamalansk manøver: en «geometrisk» kjøring der kameraet beveger seg sidelengs i en rett linje, fram og tilbake mellom rollefigurene. (Dette var hyppig brukt i Unbreakable (2000); filmens form er analysert i denne artikkelen, og passasjen om Shyamalans bruk av sidelengs kamerabevegelser finner du her). Den melankolske scenen utspiller seg rett etter Jay og Pauls samleie, og byr på noen av filmens vakreste nærbilder.
Klimakset i svømmehallen
It Follows får et dramatisk klimaks. Ungdommene venter på Følgeren i en svømmehall, der de tilsynelatende klarer å nedkjempe den (uten at de føler seg helt trygge på at seieren var endelig). Vi skal imidlertid starte med scenen der Paul får ideen om å lokke Følgeren til svømmehallen. Paul verker etter å beskytte Jay, og kanskje aller helst å ligge med henne, men hun avviser kysset hans:
Han ser så opp mot speilet, der det henger et bilde av Jay, fra svømmehallen. Siden det var der han kysset henne som barn – hennes første kyss – virker dette som en utløsende faktor for ideen. Hvis han kan hjelpe henne med å beseire Følgeren, til og med på åstedet for deres første kyss, kan han vinne jenta han har drømt om å erobre siden barndommen. Under fotoet av henne lurer bildet av faren, hvis kropp Følgeren kommer til å bære under klimakset. Til alt overmål synes Jay å ha trutmunn i fotoet, som om hun lokker Paul og lover ham et kyss hvis han beseirer Følgeren.
Uskyld, gryende seksualitet, begjær drevet av tvetydige og «urene» intensjoner, incestuøse overtoner, det konkrete dramaet, kysset som Jay nettopp avviste – det er fascinerende å konstatere hvordan elementene griper inn i hverandre som tannhjul i dette korte øyeblikket i filmen.
Klimakset har blitt kritisert fra mange hold for ikke å holde samme standard som resten av filmen, etter en mer snever sjangerfilm-orientert vurdering. En del av kritikken går på at fortellingen plutselig fjerner seg fra Jays synspunkt og at vi ser for lite av Følgeren. Det stemmer at en del av scenen filmes fra de andre ungdommenes synsvinkel der Følgeren er usynlig – men med meget god grunn, siden dette understreker hvor vanskelig det er for de andre å stoppe en trussel de ikke kan se. Scenen rommer imidlertid også flere situasjoner sett fra Jays synsvinkel, nede i bassenget, med Følgeren som en svært konkret trussel – poengtert av bildet under:
Hvis vi skal rette et kritisk blikk på klimakset, kan det innvendes at scenen bringer med seg et plutselig toneskifte. Filmens soberhet og engasjerende skuespill gir det merkverdige premisset stor troverdighet. Klimakset spiller på helt andre strenger og fremstår som et hektisk, høydramatisk sirkusnummer. En del spørsmål melder seg: Siden Paul viser seg å ha overmenneskelige skyteferdigheter, burde han ikke iallfall tatt del i skytetreningen ved Gregs landsted? Pauls plan er inspirert av Jays foto, men burde vi ikke fått mer innblikk i tankeprosessen hans – hvorfor peker akkurat denne metoden seg ut for å ta knekken på Følgeren?
Ungdommene akter å lokke Følgeren ut i bassenget, for så å kaste strømførende apparater ut i vannet for å drepe den med elektrisk sjokk. Følgeren ser imidlertid ut til å gjennomskue planen, og lar seg ikke lokke ut i vannet av Jay. I stedet kaster han apparatene mot henne. Er det for å drepe eller bare drive henne ut av bassenget? Hvis målet er å drepe, hvorfor bruker ikke Følgeren samme metode som ungdommene har planlagt? Hvorfor dør ikke Jay selv av elektrisk sjokk når det første apparatet kommer seilende? Er det ikke tilstrekkelig med ett apparat? Ungdommene er selv forvirret over dette, og manuset kunne godt ha spandert litt forklarende dialog akkurat her. Det som skjer er følgende:
Følgeren kaster altså apparatet så langt at kontakten rykkes ut av støpselet. Er den midlertidige mørkleggingen av hallen en indikasjon på at noe har gått galt med hele strømtilførselen til hallen på grunn av dette? Hvorfor ser vi da også en stikkflamme fra støpselet når Følgeren kaster apparat nr. 2? Er det bare to støpsler i hallen, slik at alle apparatene, som kan være knyttet sammen av dobbeltkontakter (vi ser faktisk noen slike), blir deaktivert? Vi får tilkalle en elektriker.
Noen har også syntes det er merkelig at Følgeren blir skutt i hodet før den havner i vannet, for så å kvikne til. Etter et nytt skudd i hodet bukker den imidlertid under. Siden dette er et overnaturlig vesen, fører det knapt noe steds hen å spekulere videre: Konklusjonen er antagelig at den er spesielt sårbar ute i vannet.
Mitchell har nok vært en tanke klønete her. Dette har skapt skurring for en del under førstegangsopplevelsen, mens andre har tatt alt på strak arm. I mine øyne er problemene av kortvarig natur – helt i starten av klimakset – og ved senere påsyn har «sirkusnummeret» blitt et av høydepunktene i filmen.
Selve klimakset inngår i en lengre sekvens. Dette kapitlet skal konsentrere seg om sekvensens betydelige kvaliteter som estetikk og stemningsmaling:
Mitchell gjør et meget dristig grep i forkant av klimakset: Han senker tempoet i handlingen nesten til null, og setter av over tre og et halv minutt til forberedelser og venting på at Følgeren til slutt skal dukke opp. I denne perioden spiller Jays lillesøster Kelly (Lili Sepe) en estetisk rolle med et talent for grasiøse positurer:
Paul klarer imidlertid på ny å skyte Følgeren. Nå følger enda en shyamalansk sidelengs kjøring, fram og tilbake, der Jay først redder seg på land, men må følge samme rute tilbake for å se hva som har skjedd med Følgeren. (Hun er jo den eneste som kan se den.) Marerittet har vondt for å ta slutt, og den gjentagende kamerareisen understreker dette, i denne lysbildeserien:
Konklusjonen på scenen har vi allerede beskrevet i den andre artikkelen: Jays hender som nærmer seg bassengkanten, der vannet snart blir farget overveldende rødt av Følgerens blod.
Oppvåkning til uvirkelighet
Scenen der Jay våkner opp på sykehuset etter å ha kjørt av veien med bilen er en briljant oppvisning i atmosfære, begrenset synsvinkel og stille paranoia. (Scenen varer i fire minutter og ti sekunder.) Denne gjennomgangen skal også oppsummere en del motiver vi har vært inne på i de tidligere artiklene.
Nå kommer årsaken til at nettopp skoene var røde – de var et forvarsel. Stillheten har hele tiden vært rungende i scenen, men nå hører Jay plutselig en spøkelsesaktig lyd av fottrinn i det fjerne:
Mens skrittene øker i styrke og alt annet er blikkstille, følger et segment basert på en uhyre enkel, men fryktinngytende effektiv og uttrykksfull formkonstruksjon. Den følgende lysbildeserien dissekerer segmentet bilde for bilde, bevegelse for bevegelse (bildet med røde border markerer starten på serien):
Skikkelsen viser seg å være en sykepleier, men David Robert Mitchell fortsetter konstruksjonen litt til, stadig støttet av den nærmest maniske foroverbevegelsen av kameraet. På bakgrunn av utallige eksempler i de tre artiklene, må dette sies å være den dominerende stilfiguren i It Follows:
Med rent filmatiske virkemidler og på en måte som er unik for film som kunstform – svært konkret, men samtidig uutgrunnelig og metaforisk – driver Mitchell med stilren eleganse og rammende enkelhet inn at Jays mareritt aldri vil ta slutt. Det vil alltid være nye lyder, nye truende rom, nye hjørner som Følgeren kan runde. Jay orker ikke mer:
Kameraet legger nå ut på en meget kunstfilmaktig reise via en lang tagning på 63 sekunder, som minner om filmens store sirkelbevegelser: i åpningsbildet og situasjonen på skolen som ble omtalt tidligere i artikkelen. Nesten alle situasjonene som kamerareisen avdekker ser ut til å kommentere enten filmen generelt eller å by på små varsler om det som nå skal skje. Som vanlig vises nesten ingen av de voksnes ansikter med mindre det er en god grunn for det. Den røde mursteinsveggen mellom hvert vindu opptrer som et slags klipp mellom hver «scene»:
Etterpå kommer et av filmens vakreste og mest tvetydige bilder. Det utstråler lettelse og seksuell tilfredsstillelse, men også en antydning om at hun er en slags «fallen kvinne», siden hun i praksis har prostituert seg for å bli kvitt forbannelsen:
Plutselig skifter stemningen helt, noe som understrekes av en nesten komisk, trippende filmmusikk. Nå er vi inne i Gregs avslappede, kaprisiøse og kvinnejagende verden. Vi har følelsen av at Greg egentlig ikke tror på forbannelsen, men uansett passer det ham bra å ligge med noen. Som i scenene der Jay svømmer ut til guttene i båten og Paul cruiser etter prostituerte, bare antyder filmen hva Gregs plan er. Når han etterpå besøker Jay på sykehuset, «poserer» han på ny som hennes kjæreste, sier ingenting om å ha hatt sex med noen, og bedyrer at han ikke har sett noen Følger. I virkeligheten har han bare kjøpt seg tid – kanskje uten egentlig å finne det nødvendig.
*
Man kan aldri være sikker på hvor mange av de analytiske funnene som stemmer overens med David Robert Mitchells intensjon. Poengene er imidlertid i tråd med filmens og tematikkens ånd. Forhåpentligvis lykkes disse tre artiklene med å demonstrere hvor mye én film kan romme.