Iron Man 2 burde gått rett på video

Iron Man kom som en finfin overraskelse for et par år tilbake, og plasserte en rakett i rompa på karrieren til Robert Downey Jr. Plutselig ble han en slags ny Johnny Depp, og selv om jeg allerede er nokså lei Downey Jr.s påklistrede eksentrisitet og alt hysteriet rundt, er det liten tvil om at han nesten ene og alene gjorde den første filmen severdig.

Med et frekt manus og en litt søplete, men sjarmerende nittitallsstemning attpå, ble Iron Man en upretensiøs og velturnert actionfilm. Den panegyriske mottagelsen fra amerikanske kritikere er meg riktignok fortsatt en stor gåte; selv om Iron Man unektelig er underholdende og velspilt, er den da ikke særlig til film? John Favreau (som ellers står bak den megamislykkede julekomedien Elf) har i alle fall ikke en kunstnerisk ånde som når min luktesans – regiarbeidet i Iron Man var pregløst og gjorde lite annet enn å tjene manuskriptet.

Nå skulle man kanskje tro at Favreau har jekket opp ambisjonene for denne påkostede oppfølgeren? Vel, ikke helt. Iron Man 2 er sannsynligvis en av de verste oppfølgerne jeg kan huske å ha sett i nyere tid. Allerede fra den fullstendig uinspirerte fortekstsekvensen, fornemmer man at de filmatiske musklene vil forbli uflekset. Aronofsky-fotograf Matthew Libatique gjør sitt slappeste arbeid noensinne, men det er først og fremst fraværende regi som gjør at Iron Man 2 mangler visuell identitet. Actionscenene er så traurig forløst at det nesten blir lattervekkende om man tenker på budsjettet. Riktignok er scenen med de elektriske piskene på racerbanen tøff på en harry måte, men den har man jo allerede sett i trailerne.

Langt verre er det at Iron Man 2 mangler en historie. Manuskriptet er en samling med fragmenter som ikke passer sammen, og det blir aldri flyt i fortellingen. Dessuten er det bemerkelsesverdig hvor lite underholdningsverdi den har. Sjokkerende mye av filmen foregår i laboratorier eller lagerhaller, der hovedkarakterene skrur og trykker og fikler og hva kjedeligere er. Iron Man må visst finne opp et nytt grunnstoff for at han skal overleve, mens Mickey Rourkes russiske skurk skal trylle frem roboter i fylla for Tony Starks konkurrent (Sam Rockwell). Vittighetene fra første film er fraværende, og erstattes med seige og overdrevne forsøk på kjekke one-liners.

Robert Downey Jr. høster som alltid mye skryt for hovedrollen, men også han var langt bedre i forrige runde. Her soser han bare rundt og får aldri muligheten til å skape minneverdige karakterøyeblikk. Og manuset er jo som kjent altfor dårlig til at han noen gang blir morsom. Castingen av Mickey Rourke i rollen som russisk bodybuilder og vodkadranker må være et resultat av bakrusen etter The Wrestler. Det kunne blitt riktig så morsomt, men dessverre er han sløv og nokså lite overbevisende med aksent. Scarlett Johansson er en sorg å se på; overkostymert, stiv og åpenbart ukomfortabel i rollen. Se dog opp for årets mest ufrivillig morsomme kampscene med Scarlett mot slutten! Ikke akkurat Hit-Girl.

Det er noe trist og nesten provoserende over at en så lite visjonær og opplagt dårlig film som Iron Man 2 skal høste suksess og attpåtil gode kritikker i norske medier. Dette er jo et skrekkeksempel på hvor ille det kan gå når en pregløs regissør får ansvaret for å lage franchise på kortest mulig tid og med mest mulig penger.

Hadde verden vært et rettferdig sted hadde Iron Man 2 havnet rett på video.