Europeisk eller amerikansk 13?

Den originale "13 Tzameti" (2005)

Opplevelsen av å se den franskproduserte spenningsfilmen 13 Tzameti for første gang, uten å vite noe som helst om den på forhånd, står fortsatt igjen som en av de mest intense filmopplevelsene mine fra de siste årene. At den georgianske regissøren, Géla Babluani, allerede hadde blitt utropt til årets europeiske filmoppdagelse for samme film under European Film Awards i 2006, og samme år hentet med seg tungtveiende priser fra både Sundance og Venezia, kjente jeg heller ikke til. Min forventningsløse inngang til filmen var med andre ord grunnløs, men i ignoransen lå også belønningen. For sjeldent har jeg sittet med en like svettende følelse av å holde pusten i 90 minutter for en filmfortelling jeg aldri visste hvor tok veien. 13 Tzameti er brutal og mørk, fotografert i krystallklart svart/hvitt, klippet med energisk hånd, og presentert i et rufsete filmspråk som lukter av klassisk europeisk realisme. Blandingen kokes sammen til det jeg husker som et suggererende møte med en særegen og drivende god sjangerfilm fra europeisk jord.

13 Tzameti kan til orientering kjøpes for en ekstremt billig penge på play.com.

Den amerikanske nytolkningen "13" (2010)

Jeg husker at jeg umiddelbart etter filmen reflekterte over sjansen for en amerikansk nytolkning; vi har tross alt å gjøre med et veldig tydelig og fengende konsept som burde vekke interesse blant Hollywood-produsenter med nese for gode historier og lettjente penger. Men det var først for et par dager siden jeg oppdaget at en amerikansk nytolkning allerede er ferdig innspilt, og filmen har sågar blitt vist for publikum og presse i enkelte land -- til det som må beskrives som en blandet mottakelse. Pussig er det også at originalens regissør, Géla Babluani, også har regi på den forholdsvis stjernespekkede amerikanske versjonen. På plakaten finner vi en imponerende rekke av kjente ansikter: Jason Statham, Mickey Rourke, Alexander Skarsgård, Michael Shannon, Ray Winstone, Sam Riley, Ben Gazzara og 50 Cent. En skarp kontrast fra den lavbudsjettsorienterte originalfilmen, som hentet både sine styrker og svakheter i Géla Babluanis debutiver og trange rammer.

Nytolkningens eksistens, som for øvrig bærer tittelen 13, kom jeg først over ved lanseringen av filmens nye trailer. Stillheten rundt produksjonen og markedsføringen, kombinert med fraværet av informasjon om lanseringsdatoer, forteller meg også at dette neppe blir Babluanis store gjennombrudd på den internasjonale filmscenen. Skepsisen blir også forsterket av en direkte uspennende trailer som gir uheldige assosiasjoner til pregløse rett-på-dvd-filmer med nettopp Jason Statham på coveret. Sannsynligvis blir dét også 13s ublide skjebne?

For ordens skyld, dette er traileren til 13 Tzameti av 2005 (men se gjerne filmen uten å se traileren først):

Skriv ut artikkelen Skriv ut artikkelen 4 kommentarer

 1. Andreas J. Riiser sier:

  Ble veldig nysgjerrig av denne artikkelen! Takk for tips og europeisk vekt…

  Til info sjekket jeg play.com, men heldigvis også Platekompaniet – der den ligger ute til 59 riksdaler: http://www.platekompaniet.no/Film.aspx/DVD/13_Tzameti/?id=NOS99916

 2. Kkrogstad sier:

  En av mine yndlingsfilmer… og ja den skal sees uten å lese eller vite noe på forhånd. Det er sjelden man får en filmopplevelse av denne «knyttnevekaliberen» som når man ser denne for førset gang. Nyinnspillingen har vært godt kjent i lang tid… men først nå de starter trykket.

  Synes det er litt pussig at et nettsted som fremmer film i Norge på den måten Montages gjør, hele tiden skal referere til utenlandske nettsteder når det kommer til kjøpelinker…??? Filmen har distribusjon i Norge så hvorfor ikke bruke link til norske nettbutikker?
  http://www.platekompaniet.no/Film.aspx/DVD/13_Tzameti/?id=NOS99916

 3. Trond Johansen sier:

  Jeg har linket til play.com ganske enkelt fordi de selger DVD-filmen billigst. På play.com koster filmen £2.99 inkl. frakt, noe som tilsvarer 28,70 norske kroner rett hjem i postkassa. På platekompaniet.no koster den derimot 59,50 NOK + 30 kroner i frakt, dvs. totalt 80,50 norske kroner. Det er naturligvis fortsatt billig, men likevel nesten tre ganger så dyrt som play.com.

 4. Eirik Pettersen sier:

  Takk for tipset! Vel verdt kronestykkene :)

Din kommentar

Du kan bruke følgende koder:
<a href="https://montages.no">lenke</a>
<b>fet skrift</b>
<i>kursiv</i>
<blockquote>sitat</blockquote>