Hjemmeseier i Grimstad – Gullstolen ble tildelt lokale filmskapere

Kortfilmfestivalen i Grimstad er over for i år, og lørdag kveld ble de forskjellige juryenes priser delt ut. Hovedprisen for beste norske kortfilm, Gullstolen, gikk til Small Talk av Even Hafnor og Lisa Brooke Hansen fra Kristiansand. Jon M. Puntervold fra Grimstad er filmens produsent.

I løpet av festivalens 38 år, er dette første gang hovedprisen tildeles lokale filmskapere. Prisen på 50 000 kroner er sponset av Norsk filminstitutt. Juryens begrunnelse lyder slik:

Årets gullstolvinner berømmes for sin sømløse filmskaping, historieforløpets komiske men på samme tid urovekkende overgang fra lokalt til globalt, og den velkomne illusjonen av uanstrengt filmhåndverk. Publikum får orkesterplass til en fortelling om en dysfunksjonell familie, som får oss til å le og samtidig vri oss i stolen. I tillegg vil juryen berømme skuespillerpresentasjoner som utrykker så mye gjennom knappe ord som «ehm» og «ja». Samtidig reflekterer de en kaldhet og distanse i de mest intime forhold – og vitner slik om en mindre beundringsverdig side av den menneskelige tilværelse.

Hederlige omtaler gikk til Proletar av Øyvind Holtmon, Bunker av Vibeke Heide og Skate av Jørn Nyseth Ranum. Terje Vigen-prisen, som deles ut av samme jury (Izer Aliu, Torill Kove, Katie Metcalfe og Kathleen McInnis), gikk til Oslos rose av Det sporadiske filmkollektivet. Prisen på 10.000 kroner og en bronsestatuett gis av Grimstad kommune, mens et produksjonsstipend på 50.000 kroner sponses av det Grimstad-baserte studio- og utleiehuset EQUIPPE.

Gullstolen for beste norske dokumentar ble tildelt Aslaug Holm for Brødre (les vår analyse av filmen), mens Kitty Green og The Face of Ukraine: Casting Oksana Baiul fikk prisen for beste internasjonale kortfilm. Kenneth Karlstad fikk fortjent anerkjennelse for musikkvideoen til Eva & The Heartmakers Told You (Montages-redaktør Lars Ole Kristiansen har tidligere skrevet entusiastisk om filmen).

Dramatikerforbundets pris for beste manus, Timeglasset, gikk til Kristoffer Carlin for Mammas mann, mens Norsk filmforbunds fagpris gjorde ære på filmfotograf Øystein Mamen og hans arbeid på de tre filmene Hong Kong, Totem og Foul. Filmkritikerprisen ble tildelt Aurora Langaas Gossé for Vi som ser i mørket (les vår omtale av filmen). Redaksjonsmedlem Thor Joachim Haga satt i juryen, og begrunnelsen lyder slik:

Vinneren av årets filmkritikerpris er et drama om et ungt par som prøver å forsones med fortiden så vel som med hverandre. Gjennom nydelig filmfotografi hvor bruk av kaldt og varmt lys speiler parforholdets opp- og nedturer, skaper filmen sitt eget univers. Dialogen er så naturlig at den nesten virker improvisert, og forsterker filmens intensitet. Selv om filmen er solid forankret i sosialrealismen, fremviser den et imponerende visuelt uttrykk fra et gnistrende, nytt talent.

Hederlige omtaler fra Filmkritikerlagets jury gikk til Bunker av Vibeke Heide og Mot nord av Jørn Nyseth Ranum.

Klikk deg inn på festivalens hjemmesider for en fullstendig oversikt over alle priser og hederlige omtaler.