Regissør Marlene Emilie Lyngstad vant Cannes-festivalens prestisjetunge studentpris

Cannes 2023: Den norske regissøren Marlene Emilie Lyngstad sin eksamensfilm fra Den danske filmskolen, Norwegian Offspring, vant i går førsteprisen i La Cinéf-konkurransen (også kjent som Cinéfondation).

I et år der Cannes-festivalen ikke inviterte norske langfilmer til noen av sine ulike seksjoner, er det våre yngre filmskapere i korte formater som har bemerket seg. Invitasjonen til Marlene Emilie Lyngstad om å vise eksamensfilmen i La Cinéf-utvalget var i seg selv et svært lovende signal – for en regissør som allerede har imponert oss med sine kortfilmer før hun begynte på Den danske filmskolen.

Men da hun i går kveld også gikk hen og vant førsteprisen, ble hun historisk som eneste norske vinner i dette programmet (etablert i 1998), og hun skrev hun seg inn i et eksklusivt selskap: Flere tidligere prismottagere i denne seksjonen har returnert til Cannes med langfilmer: finske Juho Kuosmanen (vinner i 2010), rumenske Corneliu Porumboiu (andrepris i 2004), Jessica Hausner (hederlig omtale i 1999), Emmanuelle Bercot (andrepris i 1999) og Asif Kapadia (andrepris i 1998).

Juryen som valgte årets vinnerfilm bestod av Ildikó Enyedi (juryleder), Ana Lily Amirpour, Shlomi Elkabetz, Charlotte Le Bon og Karidja Touré, og prisen er – i tillegg til et diplom – et stipend på 15.000 euro til førsteprisen. Seksten filmer deltok i programmet, valgt fra over 2000 påmeldte. «The jury was captivated by this bold filmmaker,» uttalte Enyedi om Lyngstad. «[Her film] made us laugh and cringe at the same time.»

Montages gratulerer! (Og krysser fingrene for regissør Eivind Landsvik og hans kortfilm TITS i hovedkonkurransen, der prisene deles ut lørdag.)