Arthaus henter hjem fire gnistrende Cannes-filmer for norsk kinodistribusjon

Cannes 2023: Alt tyder nå på at godt over et dusin kvalitetsfilmer fra årets Cannes-festival vil finne sin vei til norske kinoer, og fire av dem hentes hjem av distributøren Arthaus – som i dag bekrefter eksklusivt til Montages hva som ble fangsten deres fra den franske festivalkysten.

Etter den imponerende floraen av filmer de plukket på fjorårets festival – med Aftersun, Decision to Leave og Close i buketten — var det kanskje ingen altfor stor sorg at de reiste gullpalme-tomhendt hjem da allerede SF-eide Triangle of Sadness vant hovedprisen. Også i år glapp Gullpalme-vinneren for Arthaus (som med Parasitt, The Square, Amour, med flere, har vist god teft en rekke ganger), men til gjengjeld er filmene de har sikret på årets festival av aller fineste merke.

Alle de fire titlene Arthaus nå offentliggjør innkjøp av, er å finne på Montages-redaksjonens personlige topplister fra årets festival: ‎Molly Manning Walkers How to Have Sex (Un certain regard-vinner), Wim Wenders’ Perfect Days (beste hovedrolle), Aki Kaurismäkis Fallen Leaves (juryprisen) og Kaouther Ben Hanias dokumentar Four Daughters (som vi hadde som Gullpalme-favoritt).

Vi omtaler alle disse i større eller mindre grad i noen av våre seks festivalpodkastepisoder fra Cannes, og kan bare gratulere Arthaus med å ha sikret seg fire vidt forskjellige, men i kvalitet fremragende filmer.

Og for det norske kinopublikum lover det godt for nivået på filmåret som kommer – ikke minst kombinert med nyheten om filmene distributøren AWE har sikret seg.

*