Filmfrelst #546: En samtale med regissørene av Den siste filmen – dokumentaren om Wam & Vennerød

I denne spesialepisoden av Filmfrelst møter vi regissørene Karianne Førland Vennerød og Olaug Spissøy Kyvik til samtale om kinodokumentaren Den siste filmen – om Petter Vennerød og to kapitler av hans liv: som filmskaper i duoen Wam & Vennerød og som rammet av uhelbredelig sykdom.

Da filmens trailer ble sluppet i januar innledet vi saken slik: «Wam & Vennerød var for ironigenerasjonen et skjellsord, men i dag er det direkte ukult å ikke anerkjenne hvor modige og utprøvende disse to anarkistiske filmskaperne var. Deres arbeider har modnet som god vin.» Nå er omsider Den siste filmen på kino, og i den anledning har vi altså satt oss ned med de to regissørene for å lære mer om hvordan dette usedvanlige prosjektet har blitt til.

I dokumentaren får vi presentert historien om den kultforklarte filmskaperduoen ved å følge Petter Vennerød gjennom de siste årene av hans liv, og balansen mellom disse to ulike tidslinjene – kombinert med visuelt slående montasjer fra ulike Wam & Vennerød-filmer – utgjør kjernen i det som blir et originalt og hudløst kunstnerportrett.

Samtalen nedenfor trekker både linjer til Karianne Førland Vennerøds dypt personlige deltagelse i filmen om hennes mann, som møter slutten av livet, samtidig som vi får filmfaglige refleksjoner fra dem begge rundt spørsmål om det private og offentlige, humor og alvor, fortid og nåtid. Vi spør også Olaug Spissøy Kyvik – som ikke bare co-regisserte filmen, men også har klippet den – om arbeidet med å få Wam & Vennerød-ikonografien sømløst integrert i dokumentarens allerede komplekse struktur.

Montages-redaktør Karsten Meinich leder samtalen med de to regissørene.

God lytting!