Her er første trailer til Den siste filmen – kinodokumentaren om Wam & Vennerød

Wam & Vennerød var for ironigenerasjonen et skjellsord, men i dag er det direkte ukult å ikke anerkjenne hvor modige og utprøvende disse to anarkistiske filmskaperne var. Deres arbeider har modnet som god vin, og 24. februar kommer kinodokumentaren Den siste filmen – der vi får presentert historien om duoen ved å følge Petter Vennerød gjennom de siste årene av hans liv. Nå er traileren sluppet. 

Svend Wam og Petter Vennerød var aktive sammen i perioden 1976 til 1995, og deres felles filmkunstnerskap har for flere generasjoner vært å regne som noe av det mest markante som har skjedd i norsk filmhistorie. Wam døde i 2017, og da Vennerød gikk bort i 2021 var det en slags skjebnens ironi at de begge hadde blitt rammet av Parkinsons sykdom.

Selv om det er nesten 30 år siden deres siste film sammen, Sebastian (1995), har arven fra Wam & Vennerød ruvet også i nyere norsk filmhistorie – aller mest i positiv forstand. Dagens norske regissører har nemlig ikke hatt mange ledestjerner fra eget land som har vist vei med uredde filmkunstneriske grep og som har kombinert et brennende engasjement med estetisk og retorisk virtuositet. Men har nok unge talenter fått sett filmer som Adjø, solidaritet, Hotel St. Pauli og Åpen framtid?

Et digitalt restaureringsarbeid av katalogen deres er heldigvis i gang (debuten Lasse & Geir er første tittel ut, den kom på Blu-ray/DVD før jul), og forhåpentligvis kan de mange Wam & Vennerød-filmene bli oppdaget av et nytt publikum utover på 2020-tallet. I så måte vil også denne dokumentaren, Den siste filmen, som er laget av Vennerøds kone Karianne Førland Vennerød med co-regissør Olaug Spissøy Kyvik, fungere som en døråpner. I nåtidsplanet møter vi Vennerød på sine eldre dager, etter at han får Parkinsons-diagnosen – og i traileren nedenfor presenteres smakebiter av premisset, som også er beskrevet slik i dagens pressemelding fra distributøren:

[Sykdommen] snur brått timeglasset for filmskaper Petter Vennerød. Han vil ta oss med på en siste filmreise, men det haster. Sykdommen i hjernen har det travelt, og Petter har begrenset med tid før ord og tanker forsvinner. Den siste filmen handler om fortellerkraftens frihet og det fengsel som skapes når man ikke lengre kjenner stemmen sin. Dette er Petter Vennerøds siste film, fortalt fra de siste årene da han blir mer og mer påvirket av Parkinson.

Petter var en banebrytende filmskaper som konfronterte normen og samfunnets rammer i sine karakterer og filmer. Han ville gi et annerledes syn på mennesket og på våre kulturelle institusjoner, og hadde mot og evne å uttrykke det filmatisk og med humor. Gjennom unikt arkivmateriale og personlige opptak møter vi kjærlighet til livet, mennesket og filmfortelling.

Det har lenge vært et savn for oss i Montages at det ikke lages flere dokumentarer om norsk filmhistorie, så vi imøteser dette etterlengtede Wam & Vennerød-portrettet med store forventninger, og håper filmskaperne bak Den siste filmen har benyttet anledningen ikke bare til å gjengi flere av filmskapernes ikoniske scener og replikker, men at også komponist Svein Gundersens ikoniske musikkbidrag igjen får fylle høyttalerne på norske kinoer.

Nedenfor har vi limt inn traileren, filmens plakat og noen frysbilder. Den siste filmen har norsk kinopremiere 24. februar.

*