Filmfrelst #490: Nicholas Ray og hans filmer – del 1

Cinematekene er et samarbeid om felles digitale visninger på cinematekene i Bergen, Kristiansand, Lillehammer, Oslo, Stavanger, Tromsø og Trondheim. Montages setter gjennom ukentlige artikler fokus på filmene i utvalget. Nicholas Rays Johnny Guitar (1954) vises fra og med torsdag 4. februar – sjekk tidspunkter i oversikten hos ditt cinematek.

*

I denne episoden av Filmfrelst byr vi på et nytt todelt spesialprosjekt, hvor vi har sett nærmere på en av Hollywoods ikoniske regissører – den myteomspunne Nicholas Ray (1911-1979) – som er mest kjent for Johnny Guitar (1954), Rotløs ungdom («Rebels Without a Cause», 1955) og Bigger Than Life (1956).

I desember 2021 presenterte vi to episoder om William Wyler og hans filmer, og det er over samme lest vi nå har gått i gang med Nicholas Ray, som sammenlignet med Wyler er fra «neste generasjon» Hollywood-regissører. Ray spillefilmdebuterte med They Live By Night (1948), og i denne første episoden byr vi både på en gjennomgang av hans biografi og filmene han laget i første del av karrieren, frem til og med Johnny Guitar.

I del 2 vil vi følge Ray fra 1955 via Rotløs ungdom og Bigger Than Life, frem til og med karrieren i Hollywood imploderer under innspillingen av 55 Days at Peking (1963), og den siste fasen av livet hans der anerkjennelse fra europeiske kritikere og filmskapere under den franske nybølgen og inn på 1970-tallet leder Ray over i undervisning og en rolle som mentor for unge filmskapere.

Men altså, i første omgang: en samtale om Nicholas Rays første gruppe filmer, med særlig fokus på They Live By Night, In a Lonely Place og Johnny Guitar. Ved mikrofonene sitter Karsten Meinich, Lars Ole Kristiansen og Erik Vågnes.

God lytting!