Filmfrelst #500: Fysisk format – Los Angeles

Vi feirer denne jubileumsepisoden av Filmfrelst (#500!) med en ny serie til podkasten vår: Fysisk format. Under denne etiketten vil vi sette fokus på utgivelser av film på fysisk format, og diskutere kulturen rundt de mange håndfaste objektene som så lenge har vært et av filmformidlingens viktigste redskap. I denne episoden er temaet Los Angeles.

Det er ingen tvil om at internett og den digitale tidsalderen har betydd like mye for oss i Montages som de fleste andre filminteresserte: særlig har forenklet distribusjon vært revolusjonerende, men ikke uten at noe også går tapt. Eterisk digital tilgang gjør at noen filmer kan forsvinne fra én dag til en annen, være mulig å se i ett land, men ikke andre, lyd- og bildekvaliteten kan ofte være skiftende og algoritmenes kodede verden fjerner det menneskelige. Kinosalen er selvfølgelig ennå like hellig, men så lenge filmkulturen også dyrkes hjemmefra er film på fysisk format fortsatt betydningsfullt. Og verdt å dyrke.

Helt siden Filmfrelst første gang ble sendt ut på en RSS-feed i 2009 har vi jevnlig snakket om filmer vi har kjøpt og sett på fysisk format, ofte ved å henvise oppdagelser gjort via DVDer og Blu-ray-utgivelser, eller sterke filmkulturelle inntrykk fra barndommens VHS-kassetter. Filmmusikk har blitt diskutert og ofte lyttet til fra CD eller vinyl, og i det store og det hele er formidlingen her på Montages historisk sett forankret i de fysiske formater.

Da vi i slutten av mars skulle reise til Los Angeles for å rapportere fra Oscar-utdelingen, og Filmfrelsts jubileumsepisode nærmet seg, fant vi ut at tiden var inne for å virkeliggjøre ideen om podkastserien Fysisk format, og sette fokus på de mange filmkulturelle templene som man kan finne nettopp i Hollywood – der fysiske filmbutikker fortsatt lever i beste velgående.

Ved mikrofonene – og på bakken i Los Angeles – finner vi Montages-redaktørene (og filmsamlerne) Karsten Meinich og Lars Ole Kristiansen, som gjennom sin jakt på nye oppdagelser tar oss med på en reise til de fysiske formatenes mekka.

God lytting!