The Movie Critic… no more: Quentin Tarantino skrinlegger sin tiende film

Mange vil sette morgenkaffen i halsen nå, men: Quentin Tarantinos bebudede neste film, The Movie Critic, som nylig sikret seg Brad Pitt i en sentral rolle, blir ikke noe av. Den idiosynkratiske regissøren har helt enkelt ombestemt seg, og legger ned prosjektet.

Det er Deadline som melder om denne brå vendingen, som for de fleste – både filmfans og innsidere i Hollywood – fremstår sjokkerende. Men Quentin Tarantino styrer altså med sitt, og er en av få filmskapere av sitt kaliber som er i full kontroll over egne prosjekter. (The Hateful Eight ble nesten avlyst før innspillingen i 2014, da Tarantino følte seg forrådt av noen som lekket manuset.) Han er også ganske alene om å diskutere regissørkarrieren som et helhetlig, sammenhengende verk og at han har bestemt seg for at ti spillefilmer er nok.

The Movie Critic ville i en slik tidsregning blitt Tarantinos aller siste arbeid, og kanskje er det en slags avslutningsangst som rammer ham – og at manuset han har jobbet med rett og slett ikke kan bli den filmen han helst vil lage som sin siste?

I mars 2023 rapporterte vi at Tarantino hadde ferdigstilt førsteutkastet til The Movie Critic, og den gang gikk det rykter om at Cate Blanchett kunne være aktuell i hovedrollen. Men så ble det stille, frem til vi nå i februar kunne rapportere at Pitt var castet i en ledende rolle.

«He simply changed his mind,» skriver Deadline-journalisten i sin sak om hva Tarantino har oppgitt som begrunnelse, og over tid vil sikkert flere detaljer komme ut. Etter Tarantinos to nylige bokutgivelser er det heller ikke utenkelig at manuset til The Movie Critic med tiden kan finne sin vei over i romanens form og bli utgitt, men det vil nok da ligge langt frem i tid.

Inntil videre vil vi da fortsette å stille spørsmålet: Hva blir Quentin Tarantinos tiende og siste spillefilm?