Dune: Part Two utsatt til 2024 – streik og uro preger Hollywood

En av høstens store kinobegivenheter, Dune: Part Two, skulle ha norsk premiere 1. november, men nå må fansen smøre seg med tålmodighet – studioet Warner Bros. har besluttet å skyve lanseringen frem til mars 2024.

Det er som kjent streik i Hollywood denne sommeren, og arbeidskonflikten mellom studioene, representert av organisasjonen AMPTP, og to viktige kunstnergrupper – manusforfatterne (WGA) og skuespillerne (SAG) – fortsetter nå i dype retoriske skyttergraver. Mange har krysset fingrene for at en løsning kunne komme på plass innen høsten, men nyheten om at Warner Bros. utsetter Dune: Part Two viser det motsatte: dette kan bli langvarig.

Denis Villeneuves påkostede blockbuster, som er bygget på andre halvdel av forfatter Frank Herberts science fiction-mesterverk Dune (1965), plukker opp rollefigurene og historien der vi slapp i Dune: Part One og skal fullføre beretningen om Atreides-familien og det episke dramaet på planeten Arrakis.

Forsinkelsen av filmens kinolansering er kjedelig for alle som gleder seg, men mer grunnleggende dramatisk for kinobransjen. Uten storfilmer som Dune: Part Two i den viktige «sesongen» inn mot jul, kan forretningsgrunnlaget for kinoer gå en lei utfordring i møte. Pandemien er kanskje i bakspeilet, men denne utsetttelsen gir et ubehagelig ekko av nedstengning og tomme saler.

The Hollywood Reporter skriver at beslutningen hos Warner Bros. også leder til nye premieredatoer for Godzilla x Kong: The New Empire (flyttes til april 2024) og Tolkien-animasjonen Lord of the Rings: The War of the Rohirrim (flyttes til desember 2024).

Dune: Part Two kommer nå på kino 15. mars 2024, og forhåpentligvis blir det ikke nødvendig for Hollywood-studioene å gjøre enda flere omrokeringer. (En idé kunne jo være å gå fagforeningene i møte, men frontene virker å være steile.)