Filmfrelst #425: David Lynchs Elefantmannen

Cinematekene er et samarbeid om felles digitale visninger på cinematekene i Bergen, Kristiansand, Lillehammer, Oslo, Stavanger, Tromsø og Trondheim. Montages setter gjennom ukentlige artikler fokus på filmene i utvalget. David Lynchs Elefantmannen («The Elephant Man», 1980) vises fra og med torsdag 21. januar – sjekk tidspunkter i oversikten hos ditt cinematek. (NB: På grunn av smitteverntiltak er det kun cinematekene i Lillehammer og Trondheim som viser Elefantmannen denne uken. Følg med på cinematekenes hjemmesider for oppdateringer om nye visningstidspunkter.)

*

David Lynch har nettopp fylt 75 år. De digitale cinematekene som holder åpent rundt omkring i landet hyller mesteren ved å vise den nyrestaurerte versjonen av Elefantmannen (1980).

Etter å ha gjort seg bemerket med den eksperimentelle Eraserhead (1977) skjedde det noe som må sies å være et mirakel: David Lynch fikk muligheten til å regissere en påkostet periodefilm, og dessuten med stor kunstnerisk frihet.

Hva er det som gjør denne fortellingen om Joseph «John» Merrick så spesiell, og hvilken plass har den i filmografien til Lynch, en av de mest egenartede amerikanske auteurene i nyere tid? Vi har nylig sett filmen for første gang på lang tid, og er fascinerte av hva som skjer når Lynch bringer sine særtrekk inn i en klassisk fortelling og – ikke minst – en historisk setting.

Ved mikrofonene sitter Lars Ole Kristiansen og Karsten Meinich.

God lytting!