Alternative norske julefilmer, fra venstre: «Mongoland», «Når nettene blir lange» og «Himmelfall».

Filmfrelst

Filmfrelst #422: Alternative norske julefilmer

Etter et langt og mørkt år har vi nå omsider gått inn i julen, og i anledning høytiden retter vi i denne podkastsamtalen fokuset mot alternative norske julefilmer.

For de fleste er julen preget av tradisjoner, og dette gjelder ikke bare maten vi spiser, men også i stor grad filmene vi ser. Etter at den norske filmhøsten 2020 ble avsluttet med hele fire nye julefilmer på kino, tenkte vi det var på tide å løfte frem et knippe alternative norske juleskildringer i film fra 2000-tallet.

Både Arild Østin Ommundsens Mongoland, Mona J. Hoels Når nettene blir lange og Gunnar Vikenes Himmelfall settes under lupen, i tillegg til at vi kaster et blikk på Reinert Kiils juleslasher Juleblod, Henrik Martin Dahlsbakkens kinoaktuelle Gledelig jul og Maria Sødahls Håp.

I panelet sitter redaktør Karsten Meinich og filmviterne Vanja Ødegård og Eivind Myklebost Nordengen.

God lytting! Og god jul!

Skriv ut artikkelen Skriv ut artikkelen 3 kommentarer

 1. Svein Hilmo sier:

  Mors hus av Per Blom høyrer vel heime her. Den er ikkje berre den beste norske alternative julefilmen, men kanskje den beste norske spelefilmen nokosinne. Bente Børsum er heilt rå her og har mange fine nyansar i spelet.

  • Dag Sødtholt sier:

   Skulle gjerne ha sett Mors Hus, men den ser ikke ut til å være tilgjengelig på DVD? Den er ikke på filmarkivet.no heller.

  • Svein Hilmo sier:

   Niks, den finst ikkje på DVD. Eg fjernlåna ein VHS-kopi frå Nasjonalbiblioteket og har i ettertid også sett den på Trondheim filmklubb.

Din kommentar

Du kan bruke følgende koder:
<a href="https://montages.no">lenke</a>
<b>fet skrift</b>
<i>kursiv</i>
<blockquote>sitat</blockquote>