Fra venstre: John Ford (Foto: Allan Warren, Lisens: Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported) og Henry Fonda i «Vredens druer».

Filmfrelst

Filmfrelst #419: John Ford og Vredens druer

Cinematekene er et samarbeid om felles digitale visninger på cinematekene i Bergen, Kristiansand, Lillehammer, Oslo, Stavanger, Tromsø og Trondheim. Montages setter gjennom ukentlige artikler fokus på filmene i utvalget. John Fords Vredens druer («The Grapes of Wrath», 1940) vises fra og med torsdag 19. november – sjekk tidspunkter i oversikten hos ditt cinematek. (NB: Cinematekene i Oslo og Bergen er stengt fra tirsdag 10. november, som følge av kommunenes smittevernstiltak.)

*

I denne episoden snakker vi om regissør John Ford, den ultimate amerikanske auteuren, hvis filmhistoriske innflytelse er så stor at det nesten ikke er til å begripe.

Panelet snakker om Fords arbeidsmetoder, lunefulle personlighet og eksentriske fakter, og om hvilke temaer, sjangre og stilarter som gjorde ham så markant, men samtidig allsidig.

Vi ser nærmere på Oscar-vinneren Vredens druer (som er aktuell på cinemateker rundt omkring i landet), men tar også for oss favoritter som Angiveren («The Informer», 1935), How Green Was My Valley (1941), Det siste hurra («The Last Hurrah» 1958), Vestens ryttere («Two Rode Together», 1961) og Mannen som skjøt Liberty Valance (1962).

Ved mikrofonene sitter Karsten Meinich, Lars Ole Kristiansen og Erik Vågnes.

God lytting!

Skriv ut artikkelen Skriv ut artikkelen 2 kommentarer

  1. Øystein sier:

    Stagecoach har vell et av dei beste stunt arbeidet eg har sitt på film nokonsinne, klare ikkje heilt å forstå korleis dei gjor månge av dei «action» scenane i den filmen.

  2. Ivar M Jensen sier:

    Det året «How green was my valley» vant Oscar for beste film (1942) , var » Citizen Kane » Nominert . John ford Vant for beste Regi. Orson Welles Var nominert i samme kategori + Beste Mannnlige skuespiller , men fikk Oscar for beste manus,sammen med Herman J Mankiewicz, Gary Cooper vant For » Seargent York «. Det samme året var to søstre Nominert for beste Kvinnelig skuespiller . Joan Fontaine , som vant Oscar for sin rolle i » Suspicion» og Olivia De Havilland for sin rolle i » Hold back the dawn » , som forøvrig døde i år 104 år. Men » Citizen Kane» Skulle jo ha vunnet , etter min mening . En av de store flausene i Oscar Historien .

Din kommentar

Du kan bruke følgende koder:
<a href="https://montages.no">lenke</a>
<b>fet skrift</b>
<i>kursiv</i>
<blockquote>sitat</blockquote>