Filmfrelst

Filmfrelst #162: Hobbiten: Femhærerslaget

Peter Jackson er endelig i mål med den siste av sine Tolkien-adaptasjoner, nå som Hobbiten: Femhærerslaget – den avsluttende filmen i Hobbiten-trilogien – er på kino. Men er det «endelig» på en god eller dårlig måte?

Her i Montages har vi underveis vært noe splittet i våre reaksjoner på Hobbiten-filmene, men de fleste av oss har erkjent at filmene er en skuffelse – ikke minst målt opp mot Peter Jacksons enestående Ringenes herre-trilogi (2001-2003). Likevel føles det viktig å sette ord på hva som gjør at Hobbiten-trilogien skaper en sørgelig resignasjonsfølelse overfor Jacksons Tolkien-univers, og ikke minst diskutere uenighetene – siden mange har et mer sympatisk forhold til Hobbiten-filmene enn andre.

I denne episoden av Filmfrelst er hele Montages-redaksjonen samlet rundt bordet, og samtalen dreier seg både om Hobbiten: Femhærerslaget i seg selv og trilogien som helhet.

På tross av nederlagsstemningen og skuffelsen som preger diskusjonen, håper vi dette kan være en inngangsport til en utvidet samtale i kommentarfeltet om hva som gikk galt (eller hva som er bra) med Hobbiten-filmene.

God lytting!

Skriv ut artikkelen Skriv ut artikkelen 11 kommentarer

 1. Georg sier:

  Så Hobbiten er dårlig på grunn av det ikke er Ringenes Herre?

 2. Geir J. Olsen sier:

  «Hobbiten»-trilogien. Peter Jacksons svar på «Star Wars Episode I-III».

 3. Geir J. Olsen sier:

  Ja prøvde meg bare på en morsomhet :)

  Selv kommer jeg aldri til å se Femhærerslaget, på samme måte som at jeg aldri ville møtt opp og sett en henrettelse pga mitt prinsipp om å være mot dødsstraff. Dette glatte falske greiene jeg får inntrykk av her er for meg en hån mot alt det jeg elsker med film og den gode filmfortelling. Selv C-filmer kan i det minste ha hjerte og virke ektefølt.

  Gleder meg over at PJ nå forhåpentligvis går tilbake til å være FILMSKAPER og ikke bare ei bonde som sitter og melker kua/publikum ved å dra dem i ballene. :'(

  #noOffense

 4. Dag Sødtholt sier:

  Ehhhhm… for melkeproduksjonens skyld håper jeg at siste taler aldri får jobb på bondegård… Og dermed er den grad av seriøsitet satt, som disse filmene sannsynligvis fortjener.

 5. Geir J. Olsen sier:

  PJ klarer for tiden ikke lenger å film på rette måten, så da forventer jeg hvert fall ikke at han klarer å melke en ku heller på rette måten, men å plage sitt publikum derimot…

 6. Geir J. Olsen sier:

  (var forresten en ekstra referanse fra min side til melkescenen i komedien «Kingpin» fra 1996 :)

 7. Truls Foss sier:

  Femhærerslaget… en stor tragedie! Ang. dette med at alvene i Thranduils hær ser HELT like ut, ta en nærmere titt på dette bildet.

 8. Geir J. Olsen sier:

  Stormtroopers!

 9. Martin T. sier:

  For meg ligger et av de største problemene i valget om å dele opp boken i 3 filmer. Dramaturgisk fungerer det dårlig og hele den siste filmen blir et eneste stort kaotisk klimaks. Jeg føler at mange av de andre problemene vokser ut fra dette lite samarbeidsvillige utgangspunktet. Samtidig ser jeg selvsagt utfordringen med å presse all denne historien inn på 1 en film, men her er det noen problemer som burde vært tenkt gjennom en gang til.

 10. Geir J. Olsen sier:

  Hvorfor kunne de ikke i så fall presset boken inn på 2 filmer?

  3 filmer er liksom det magiske tallet, akkurat som i eventyrene.

Din kommentar

Du kan bruke følgende koder:
<a href="https://montages.no">lenke</a>
<b>fet skrift</b>
<i>kursiv</i>
<blockquote>sitat</blockquote>