Gjenoppbyggingen av Hobsyssel igang!

Det gikk et bisart grøss nedover ryggen min da jeg så disse bildene. En kombinasjon av flashback tilbake til slutten av 90-tallet, til usikkerhet og forventning, til uskarpe bilder av reiseverk og et skilt med Jamboree i røde bokstaver. Med ett var jeg hensatt til en tilværelse for lenge, lenge siden, der jeg tilbrakte timesvis på nettet på utkikk etter spor av Ringenes Herre-filmatiseringen.

Jeg var fanatisk opptatt av denne innspillingen, og det lenge før de fleste andre der ute i det hele tatt visste at J.R.R. Tolkiens epos skulle bli film. Allerede i 1995-96 begynte jeg å samle på materiale, og hjemme på Lillehammer ligger fortsatt stabler på stabler med harddisker fulle av settrapporter i word-format, bilder i ultralav oppløsning, bokser med utskrevne sider med alt fra casting sheets til de få delene av manuset som ble sluppet. Ikke fordi jeg var Ringenes Herre-fan, -jeg synes vel egentlig bøkene var litt kjedelige. Nei, fordi jeg elsket ideen! Ideen om at en lubben nerd ved navn Peter Jackson hadde fått 300 millioner Hollywood-kroner for å levendegjøre en mytisk verden alle andre mente umulig kunne overføres til lerretet.

Så er det kanskje ikke like mye bravur over valget om å filmatisere Tolkiens Hobbiten. For selv om en pågående rettsak truer med å velte hele innspillingen, veier uansett den potensielle inntektspotten tyngst. Ringenes Herre har til dags dato spilt inn sitt budsjett rundt 10 ganger på kino alene, og tar vi med spin-offs og dvder, er tallet over det dobbelte. Derfor fortsetter produsent Jackson, regissør Guillermo del Toro, og manusforfattere Fran Walsh og Philippa Boyens arbeidet med å adaptere boka til de to filmene den skal bli til, vel vitende om at nok uansett gjør klar til opptak av første scene om litt under et år.

Og som i forarbeidet på Ringenes Herre, er man allerede i gang med å bygge sett ett år før. Flere enn meg husker nok de ovennevnte bildene av byggeplasser over hele New Zealand, og kanskje spesielt bildene av det vi trodde skulle bli Hobsyssel. Vel, nå er vi der igjen. For utenfor Wellington graves det igjen huler i det etterhvert så berømte jordet  – et år før så blomster og trær skal få vokse seg akkurat så frodige som vi husker de fra åpningsbildene til Ringens Brorskap.

Så kan man spørre seg; når de er igang med Hobsyssel – hva annet holder de på å bygge der nede på andre siden av jordkloden?

18595

18597

18596