Trailer

Slaget ved reisens slutt – ny trailer til Peter Jacksons aller siste Tolkien-filmatisering, Hobbiten: Femhærerslaget

Hobbiten: Femhærerslaget er tredje og siste film i Hobbiten-trilogien, og den sjette og høyst sannsynligvis siste Tolkien-filmatiseringen fra Peter Jacksons hender. Nå er siste trailer til denne siste filmen sluppet – én måned før premieren.

Jeg må bare innrømme at det nærmest er en lettelse å skrive at det nå er slutt på Jacksons Tolkien-filmatiseringer. Ringenes herre-trilogien (2001-2003) er og blir hans store mesterverk; et fullstendig enestående tilfelle som Hobbiten-trilogien (2012-2014) aldri har klart å matche. Publikum løser riktignok fortsatt sine billetter – kanskje i håp om å spore en gnist fra gammel storhetstid – men samtalene om Hobbiten-trilogien har i det store og hele vært preget av likegyldighet og frustrasjon over Jacksons stadig mer cgi-infiserte uttrykk.

I traileren til Hobbiten: Femhærerslaget føles det som om det knapt finnes et eneste bilde som er filmet på et studiobygget sett med taktilt produksjonsdesign, grovt sydde kostymer, håndfaste sverd og andre rekvisitter. Selv om det garantert er mange slike bilder her og der i filmen, så er følelsen av noe genuint og analogt forsvunnet fra filmskaperverket til Jackson mellom Ringenes herre og Hobbiten. Det er den store sorgen, i alle fall for meg, med disse nye filmene.

Sommerens teaser-trailer til Femhærerslaget må dessuten sies å være en langt mer forlokkende smakebit enn denne nye traileren. Her i dette ferske, siste klippet er det den store krigens uunngåelige fremmarsj som ene og alene står i sentrum. Musikken i traileren holder omtrent samme insisterende press helt fra starten, og den programmessige inklusjonen av et dusin kjente rollefigurer skal få oss til å føle på filmens mulige bånd til Ringenes herre-trilogien. (Selv om Hobbiten-trilogiens ‘look’ er så radikalt mye glattere og digitalt, at det vil bli vanskelig å se for seg en naturlig bro mellom Femhærerslaget og Ringens brorskap.)

Uansett – filmen skal naturligvis oppleves når den har premiere 10. desember, og forhåpentligvis kan den by på noen storslåtte sekvenser og rørende øyeblikk. Men det føles tryggest nå å gå til filmen med moderate forventninger.

Hobbiten: Femhærerslaget Hobbiten: Femhærerslaget Hobbiten: Femhærerslaget Hobbiten: Femhærerslaget

Skriv ut artikkelen Skriv ut artikkelen 10 kommentarer

 1. Eirik sier:

  Selv Christopher Lee`s Sauroman innslag ligner en parodi med den jagende, grusomme trailer hymnen, som det går dusinet av. Legolas action med Gopro kamera igjen? Fargekorrigeringen er nå så voldsom at man får klaustrofobiske undertoner, flere av skuespillerne ligner dukker, og slagscenene kunne like gjerne tilhørt en animasjonsfilm. Tror sikkert PJ kan gjennopdage seg selv, men ikke via Tolkien materiale. Gå tilbake til røttene. Skriv en originalhistorie for en gangs skyld. Skyt på film, finn en bedre fotograf. Befri deg fra Hollywood studioenes fete pengebinge. La heller James Cameron briljere med Weta teknologien og stormannsgale eventyr….

 2. Geir J. Olsen sier:

  Er 110 prosent enig med Eirik!

 3. Jeg er vel unntaket i Montages-redaksjonen. Elsket første film, kanskje mest fordi den ga meg mulighet til å komme «fysisk» nærmere fiksjonsuniverset (gjennom 3D og den ultrahøye oppløsningen). Andre film var jeg også begeistret for — spesielt siste halvdel — om ikke helt på samme nivå.

  Nå ser og forstår jeg selvsagt innsigelsene mot filmene, og de kan ikke sammenliknes med LOTR-trilogien som filmatiske verk. Men jeg bruker litt andre opplevelseskriterier selv.

  Når det er sagt, er også jeg skeptisk til den glætte CGI-festen i denne siste traileren. Jeg håper og tror at ting jordbindes i selve filmen.

 4. Even G. Benestad sier:

  Jeg er heller ikke helt negativ selv om jeg ikke helt verdsetter 48FPS. Bildet blir for glatt, og alt ser ut som det er penslet med glasur. Når det er sagt er det noe vi alle trolig må tilpasse oss. Hvorfor? Alle kjøper disse forbaskede LCD skjermene som interpolerer bildet uansett. Jeg gleder meg…

 5. Eirik sier:

  Til Georg: Cool, men det skal du få argumentere for! Det holder ikke bare og slenge ut. Vi kan starte med feks, hvem er egentlig hovedpersonen i Hobbiten, hva er på spill her? Bare for og få fokuset vekk fra det tekniske, fordi det er ikke bare det som har kjørt den her trilogien i grøfta. Men, vi skal også minnes om at vi diskuterer en trailer her, filmen i seg selv skal få en sjanse når den kommer selvsagt. Det her er også kynisk «marketing».

  • Georg sier:

   Mente det ikke slemt. Det er bare det at jeg ikke skjønner denne haten mot Hobbiten-filmene.

   Nå som jeg er en «fanboy» av både Tolkien og Peter Jackson, så synes jeg at alle fem filmene hittil har vert ett mesterverk.

   Ja, spørsmålet ditt: Hovedpersonen i Hobbiten er jo selvsagt siktet på Bilbo, men skal ikke prøve å ignorere poenget ditt. Thorin får mange scener gjennom filmene, som noen ganger kan ta over Bilbo en stund. «The Desolation of Smaug» var mer Thorins film, på samme måte som «The Two Towers» var Aragorns film istedet for Frodos. – Tydeligvis hadde ingen problem med at det ikke var en midtstilt hovedperson i Ringenes Herre Trilogien.
   Kan også innrømme at tonen i «An Unexpected Journey» skiftet en rekke ganger i liten tid. Lys tone med Radagast the Brown til mørk tone i Dol Goldur…

   Jeg går ut ifra ut du (og mange andre) sier at Ringenes Herre filmene var ett mesterverk mens Hobbiten var en skuffelse. Fra hva jeg så fra kommentaren din, så ser det ut som du (og igjen, mange andre kritikere) ikke klarer å underholdes fordi Peter Jackson filmet Hobbiten i HD med mer visuelle effekter, elegante kamerabevegelser osv. Mitt spørsmål er da hvorfor? Med mindre det er et problem med alle filmer som bruker mer animasjon og data, ser jeg absolutt ingen negativt hensikt imot Hobbiten…

   Denne trilogien kjørt i grøfta? Ok, gi meg noen argumenter uten å nevne Ringenes Herre eller boka. Hobbiten-filmene, hvorfor mener du at de er dårlige som filmer?

 6. Even G. Benestad sier:

  Ringenes Herre kan vel også sies å være et rimelig kynisk prosjekt. Bare det å gi ut «lengre» versjoner på BD og DVD sier litt om hvordan prosjektet er tenkt i forhold til å suge penger ut av folk. Store filmer er «PENGER».

  Heldigvis er enkelte av disse maskinene knakende god underholdning. Noe LOTR virkelig er! Bra også! Solid! Det som virkelig er verd å merke seg er at LOTR er tre store bøker eller en virkelig gigantisk som ble fortalt med tre filmer. Hobbiten er mildt sagt noe helt annet.

  Historien er ganske kort og ikke minst langt lettere. Det er en bok for barn. At den nå blir filmatisert til hele tre filmer er i overkant mye og det bærer filmene preg av. Det er mye klipp og lim fra Tolkiens univers. Når kilden i seg selv er noe begrenset blir det veeellll mye som kastes ut i mindre presise retninger. Konsistens er det ikke. Uansett er det ikke tvil om at Bilbo er vår mann. Det er hans reise. Han er den karakteren som vokser fra å være en trygg liten Hobbit fra et skikkelig koselig sted til å bli en ekte eventyrer. Tidvis en fryktløs en.

  Diskusjonen kan for øvrig like gjerne flyttes over til LOTR. Er Frodo vår mann? Disse filmene er pepret med karakterer som krever sin plass. Ikke blunk. Du kan miste noe. Se den lange versjonen for å være helt sikker osv.

  Når det er sagt koste jeg meg nok på de to første Hobbitene til i det minste og smile litt når den nye og siste nå kommer.

  Jeg tviler på at det er årets film som kommer rekende på en fjøl, men det blir nok masse fint å se på. Igjen… Mye fyll og lite kake passer vel…

 7. Eirik sier:

  Hei Georg. Tok det ikke ille opp. Jeg tror jeg har argumentert noe i min opprinnelige kommentar, og kanskje det er greit og vente og diskutere denne siste del, når filmen vises. Istedenfor en trailer. Sånn sett skal jeg bite i meg antydning om «kjørt i grøfta» da trilogien ikke er fullført ennå. Jeg er ikke noen «fanboy» så for meg er det også best og diskutere filmen( ne) på grunnlag av at den står alene, som filmverk, uten og tenke på boken eller LOTR.

  Men de to første faller flatt for meg, dynamikken i handlingen er seig, og det man på engelsk kaller «pace» er ulidelig trukket ut, så jeg kjeder meg ganske mye. Actionscener som er generiske, og som utspiller seg som tivoli karuseller – det er gøy, men etterpå, glemt – det står ikke noe på spill. Det er heller ikke til og komme unna at Martin Freeman ikke fremkaller den samme følsomme karakterskildring som feks Sean Austin og Eliaj Wood gjorde. Til sist: Filmlandskapet har forandret seg en del siden 2003, det velter inn gode regissører med storslagne eventyrfilmer hele tiden, og Hobbit filmene har ikke imponert meg spesielt mye på den visuelle biten heller. Dog kunne det vært godtatt hvis den dramatiske effekten hadde vært sterkere, råere, mer emosjonell. Jeg skal helt sikkert se filmen, og spesielt hvis ryktene tilsier at Star Wars – The Force Awakens teaseren er hektet på, er sanne. Men det er en annen historie…

Din kommentar

Du kan bruke følgende koder:
<a href="https://montages.no">lenke</a>
<b>fet skrift</b>
<i>kursiv</i>
<blockquote>sitat</blockquote>