Her er første trailer til Lukas Moodyssons comeback-oppfølger Tillsammans 99

Det har gått ti år siden Lukas Moodyssons forrige spillefilm, Vi er bäst!, og det er derfor ekstra gledelig å melde at han nå returnerer med en ny kinofilm – og ikke bare dét, han vender tilbake til noen av sine mest populære karakterer: gjengen fra Tillsammans (2000). Oppfølgeren Tillsammans 99 har svensk kinopremiere 13. oktober, og nå er første trailer sluppet.

Med sine enestående bidrag til filmkunsten rundt årtusenskiftet – aller tydeligst markert av mesterverkene Fucking Åmål (1998) og Lilja 4-ever (2002) – var Moodysson å regne som en av Skandinavias fremste filmkunstnere, og nå har han altså endelig gått bak kameraet igjen – som manusforfatter og regissør. Forrige gang var det som serieskaper for HBO med Gösta (2019), men hans comeback som kinofilmskaper er i våre øyne enda et hakk gjevere.

Og av alle Moodyssons filmer er nok Tillsammans den eneste som helt naturlig kan invitere til en oppfølger; i originalen utspilte historien seg i 1975 og vi møtte et omfangsrikt rollegalleri – i kollektivet der de alle forsøkte å leve side om side, tross åpenbare utfordringer i møte med utopien om fellesskapets fortreffelighet – som man absolutt er nysgjerrig på å møte igjen. Tillsammans 99 plukker opp tråden tjuefire år etter første film, og med unntak av Michael Nyqvist (som dessverre gikk bort i 2017) presenterer traileren nærmest alle (?) de gjenkjennelige fjesene fra første film.

Året er nå, som tittelen tilsier, 1999, og det en gang så folksomme kollektivet har falt sammen til et trist skue, med bare to gjenværende beboere, Göran (Gustaf Hammarsten) og Klasse (Shanti Roney). Man kan spå at 90-tallets kulturelle strømninger kanskje ikke korresponderer så godt med 70-tallets idealer, og når plutselig resten av gjengen banker på for å overraske Göran på bursdagen hans, settes gamle følelser tilsynelatende i sving.

Nedenfor har vi limt inn den ferske svenske traileren, og alt tilsier at Tillsammans 99 også får norsk kinopremiere til høsten – men foreløpig er bare den svenske datoen, 13. oktober, offentliggjort.