Voldsomme krefter og et endelig oppgjør antydes i første teaser-trailer til Hobbiten: Femhærerslaget

Hobbiten: Femhærerslaget er Peter Jacksons tredje og avsluttende film i Hobbiten-trilogien, og Jacksons sjette – og antageligvis siste – filmadaptasjon fra J.R.R. Tolkiens litterære fantasyverden. Basert på denne første teaser-traileren ser avslutningen ut til å bli like kolossal som forventet.

For faste lesere av Montages er det vel nå en kjentsak at vi har vært noe skeptiske til de to første filmene i Hobbiten-trilogien. For undertegnede var det heldigvis en lettelse i vinter, da jeg ble positivt overrasket over Hobbiten: Smaugs ødemark. Jeg opplevde at den filmen hadde et bedre driv, og jeg begynte å føle at rollegalleriet engasjerte meg, samt at dramaet strakk seg tilstrekkelig ut i omfang til at den tredje filmen vil kunne bli også emosjonelt engasjerende.

Det var særlig følelsen av å bli revet med som manglet i Hobbiten: En uventet reise, og vi får håpe at særlig dette blir en styrke ved Hobbiten: Femhærerslaget. Dersom Jackson flekser alle sine virtuose muskler i denne trilogiens konklusjon, vil vi alle kunne gå ut av Jacksons tolkninger av Tolkien-universet med en bedre helhetsfølelse, tror jeg. (Håper jeg.)

I disse første glimtene fra Hobbiten: Femhærerslaget er det først og fremst antydninger til det storslagne som står i fokus. Med den umiddelbart gjenkjennelige sangen som Pippin synger i Ringenes herre: Atter en konge som lydspor i første halvdel av dette klippet, lades de følelsesmessige kanonene opp for maksimal effekt. Egentlig virker det som hovedfokuset her i denne markedsføringen – dette er den endelige filmen – ikke bare narrativt sett i Hobbiten-trilogien, men også for Tolkien-fansen, sett utenfra.

Grepet med å bruke Pippins sang fungerer dermed som en bro tilbake til Ringenes herre-trilogien, og markedsføringsapparatet er nok kalibrert inn mot å oppnå størst mulig sammenbindende assosisasjoner ut av dette. Riktignok sitter ikke jeg igjen med en spesielt sterk følelse etter å ha sett denne teaser-traileren, så man skal ikke overvurdere effekten. Kort fortalt føles dette som for mye tease og for lite kjøtt – jeg skulle likt å se noe mer grandiost, som interesseskapende krok inn mot høsten og filmens premiere 10. desember.

Her kan dere se den ferske teaser-traileren – nedenfor har vi også limt inn de to første teaser-plakatene. Hva er deres umiddelbare reaksjoner?

*

«Hobbiten: Femhærerslaget» «Hobbiten: Femhærerslaget»«Hobbiten: Femhærerslaget» «Hobbiten: Femhærerslaget» «Hobbiten: Femhærerslaget»

«Hobbiten: Femhærerslaget» «Hobbiten: Femhærerslaget»