Filmfrelst

Filmfrelst #289: Filmåret 2017

Vi publiserer snart de mange listene med våre favorittfilmer fra 2017 på Montages, og i denne podkasten har vi samlet et panel for å oppsummere og diskutere filmåret.

Vi hopper bukk over tradisjonen med å snakke om strømninger og mønstre i året som har gått, og er enige med hverandre om at ethvert filmår er gullkantet – bare man ser tilstrekkelig mye. Derfor hopper vi rett på samtalen om toppfilmene. Noen titler har vi allerede snakket om på Filmfrelst (bl.a. Kammerpiken, Elle), så vi forsøker å vie mest tid til favoritter vi ikke har omtalt tidligere (bl.a. Blade Runner 2049, Certain Women).

Hvilke er dine favorittfilmer fra året som gikk? Vi oppfordrer dere til å dele egne lister med oss, enten i kommentarfeltet her, eller under artikkelen med de faste bidragsyternes topplister, som publiseres snart.

Deltakere i denne episoden er: Pernille Middelthon, Karsten Meinich, Lars Ole Kristiansen og Thor Joachim Haga.

God lytting!

Skriv ut artikkelen Skriv ut artikkelen 27 kommentarer

 1. Mads sier:

  Herlig!
  Like morsomt hvert år å høre hvor Thor Joachim har plassert filmer som de andre har høyt oppe :)

 2. Øystein sier:

  Hei! Meget god lytting, har mange flere filmer på listen min som jeg ønsker å se fra deres lister :) Her er min topp 10 liste:
  10. Paterson
  9. War for the Planet of the Apes
  8. A Ghost Story
  7. Kammerpiken
  6. Blade Runner 2049
  5. Manchester by the Sea
  4. La La Land
  3. The Edge of Seventeen
  2. Jim and Andy
  1. Dunkirk
  Dere sa at superhelt filmåret var dårlig, jeg ønsker å trekke frem Logan som jeg synes trekker superhelt universet i en annen retning enn det som er blitt gjort før. Andre filmer som kunne vært på min liste: Mother!, Logan, Jackie, Silence, Elle, Hidden Figures og Wonder Woman.

 3. Joakim sier:

  Bra podcast som alltid (2h in). Ska lyssna klart på resten i morgon.
  Ska bli kul att se allas listor publicerade i text senare.
  Superhjältar är överskattat :)

  Här är min topp 20 (amerikansk datum release).

  1. Call Me By Your Name
  2. Good time (nu på Netflix!)
  3. The Square
  4. The Florida Project
  5. Phantom Thread
  6. Three Billboards Outside Ebbing, Missouri (Frances FTW)
  7. Dunkirk
  8. Brawl In Cell Block 99
  9. Raw
  10. The Killing of a Sacred Deer

  11. Baby Driver
  12. Logan Lucky
  13. Get Out
  14. I, Tonya
  15. Happy End
  16. Loveless
  17. A Ghost Story
  18. The Disaster Artist
  19. Song to Song
  20. Personal Shopper

 4. Mikael Ulstrup sier:

  Som alltid en stor fornøyelse å høre på. Hadde lett klart et par timer til.

  Her er min topp 10 (norsk premieredato):

  1. Raw
  2. The Square
  3. Elle
  4. Personal Shopper
  5. Thelma
  6. The Killing of a Sacred Deer
  7. Paterson
  8. Dunkirk
  9. Manchester by The Sea
  10. The Disaster Artist

 5. Geir Antonsen sier:

  Fin fin episode! Alltid artig med slike liste episoder.

  Hvordan vil det være å lage noen toppliste av regisører eller land? For relativt ferske filmfrelste er det vanskelig å vite hvor man skal begynne med f.eks Godard – eller hva som er det beste franske nybølge filmene osv.

  • Takk, hyggelig å høre at episoden faller i smak! Om du blar deg bakover i Filmfrelst-arkivet (på snart 300 episoder) vil du finne en del “listepodkaster”, med forskjellige listeideer som utgangspunkt. Episodene om egne årganger i filmhistorien byr på gode samtaler, eksempelvis Filmfrelst #93 om filmåret 1994. Episodene våre om 90-tallets 100 beste filmer har blitt “ikoniske” på grunn av sin popularitet og lengde (ble publisert i fire deler, Filmfrelst #151 #155 #160 og #170). Episoden med Joachim Trier som gjest, om de 10 beste filmene noensinne (inspirert av hans bidrag til Sight&Sounds kåring), er også en samtale å oppsøke for en del forskjellige refleksjoner rundt «hvor man skal starte» med enten regissører eller epoker – den er Filmfrelst #102.

  • Geir Antonsen sier:

   Hei!

   Du har rett, er faktisk på andre gjennomgang av 90-tallets beste filmer nå :) Har også hørt Joachim Trier episoden to ganger – men er nok flere eldre episoder jeg skal høre igjen som har gått litt i glemmeboka!

  • Selv om vi har en del “listeepisoder” liggende, er det jo uansett motiverende å høre at det er ønskelig med flere – la oss se om vi får noen gode ideer! Vi kan allerede varsle at Ingmar Bergmans jubileum i 2018 ikke vil gå upåaktet hen. :-)

  • Mads sier:

   Ønsker også flere slike. Man kan jo også snakke nærmere om én fotograf eller skuespiller.

 6. Jon Christoffersen sier:

  Helt suveren podcast! En fryd, rett og slett! Jeg synes det var kjempedeilig at dere hoppet over “trender fra året” og gikk rett på sak. Også bra at dere har litt ulike syn i panelet. Min eneste kommentar er nok at jeg personlig har Blade runner 2049 enda litt høyere opp og jeg synes også Moonlight faktisk var bra. Men likevel sykt bra lister dere har, og utrolig gøy å høre når dere snakker om filmene.

 7. David sier:

  Jeg er kun halveis ute i podcasten, men tenkte allikevel å gi et par tilbakemeldinger. Først må jeg bare si at det alltid er en fornøyelse å høre på listepodcastene deres og det er flott at dere bruker så lang tid som dere gjør på å gå igjennom alle filmene som er valgt ut. Da blir det både tid og rom for gode diskusjoner!

  Når det er sagt så er jeg nok litt uenig med valget om å skippe analysen over filmåret som har vært. Det vil alltid være trender eller paraleller med politikk eller samfunnsliv som er interessant å snakke om. Personlig synes jeg ikke det har vært tvungent eller pretensiøst tidligere.

  En annen tilbakemelding jeg må komme med er at jeg synes det er dumt at dere spoiler filmene såpass mye som dere gjør. Både Manchester by the Sea og Good Time blir spoilet og det er unødvendig synes jeg – spesielt i en listepodcast der man sannsynligvis ikke har sett alle filmene.

 8. Fantastisk podkast som alltid. En fryd med slike gode samtaler om film, og godt dere fortatt ikke holder tilbake for å få mer “overkommelig lengde” på episodene. Gleder meg til å se de endelige listene til alle bidgragsyterne!

  Her er min Topp 20

  20. In Between (Bar Bahar)
  19. Despite the Night (Malgre la nuit)
  18. Dawson City: Frozen Time
  17. Spell Reel
  16. The Rider
  15. Cameraperson
  14. Jackie
  13. The Stopover (Voir du pays)
  12. Alien: Covenant
  11. Antiporno
  10. Rey
  09. Paterson
  08. 20th Century Women
  07. Marline the Murder in Four Acts
  06. Thelma
  05. Raw (Grave)
  04. Ava
  03. Team Hurricane
  02. Nocturama
  01. Personal Shopper

 9. Mikkel Storm Glomstein sier:

  Ja, topp podcast! Fremdeles 3 1/2 time igjen, så jeg kan glede meg til å gå til og fra avtaler og møter hele uken. Så takk for det!

  Min 2017-liste:
  1. Dunkirk (C.Nolan),
  2. Moonlight (B.Jenkins)
  3. Killing of a sacred Deer (Y.Lanthimos),
  4. Manchester By The Sea (K. Lonnergan),
  5. Loveless (A. Zvyagintsev).
  6. Paddington 2 (P.King),
  7.Lumiere (T.Frémaux),
  8. Lala Land (D.Chazelle).
  9. A Ghost story (D.Lowery)
  10. Toni Erdmann (M.Ade),
  11. Childhood of a leader
  12. Lion,
  13. Raw.
  14. Blade Runner 2049.
  15. Baby Driver & Caniba.

  Årets skuffelse(r): The Square, Thelma.
  Årets rolleprestasjon: Barry Keoghan, Killing of a Sacred Deer.

 10. Anders Reff sier:

  Alltid en fryd å høre på dere. men her kommer det en litt annen innvending. Karsten sier at 2017 var et miserabelt år for superheltfilmen. Og klart, en og annen generisk rull har vel blitt sluppet, men 2017 var jo året for Logan,Thor Ragnarok,Spiderman homecoming (og wonder woman, selvom denne er ganske så streit. men litt kos da. nysgjerrig på hva som gjør dette året miserabelt, og er det verre enn tidligere år?

  • Anders Reff sier:

   såpass annen innvending var det ikke, så noen andre hadde kommentert det også.

  • Hei Anders! Jeg kan ha vært den som sa det i «kampens hete», men det har vel vært en litt mer generell oppfatning totalt sett – her i Montages-redaksjonen har vi lenge diskutert superheltfilmens kår, og sjangeren gjennomgikk et år med slitasje i 2017, og selv om «miserabelt» kanskje er et litt subjektivt ordvalg, virker det åpenbart for oss at det norske kinopublikummet har begynt å gå lei. Besøkstalloversikten for Norge i 2017 viser bl.a. at ingen superheltfilmer er å finne på Topp 10 – først på 16.-17.-18. og 20. plass finner vi de fire superheltfilmene du nevner, som du har rett i at var lyspunktene. («Justice League» ble eksempelvis slått på listen av Iram Haqs «Hva vil folk si» – sånn for å illustrere.)

   Uansett, dette er en større samtale, og vi kommer til å returnere til denne med et konkret fokus – vi rakk aldri komme grundig inn på den her i episoden om 2017s beste filmer.

  • Øystein Gjellestad sier:

   Nå er det jo godt å se at folk velger å ikke se en så horribel film som Justice League, men Logan er jo en neo-western innenfor superheltfilmens univers også attpåtil voldelig, ikke bare for underholdningens skyld men for å vise hvilken innvirkning denne volden har på en superhelt som har vært på jorden i tusen år. Synes Montages viser en del manglende kunnskap på superhelt film, men er veldig interessert i å høre en episode på dette temaet.

  • Øystein Gjellestad sier:

   Også det å sikte til årets mest sette filmer for å snakke om kvalitet er etter mitt syn meget problematisk.

  • Dag Sødtholt sier:

   Spider-Man: Homecoming var en underholdningsfilm i ren oppvisningsstil. Logan var en av årets mest intense filmopplevelser, suverent filmhåndverk, men ganske “nedpå” som superheltfilm. Thor: Ragnarok skal ses i løpet av de nærmeste dagene. Jeg har heller ikke fått med meg noen av Guardians of the Galaxy (toeren er en 2017-film), men så lenge James Gunn er involvert kan jeg vanskelig se for meg at de skulle være uinteressante.

 11. Anders Reff sier:

  ah. ok. hvis man snakker om hvilke filmer som nordmenn flest går og ser på ja.

  men man kan jo velge å ikke fokusere på hva nordmenn ser på kino og heller ser på at det er endel friske valg som har blitt tatt innen superhelt-blockbuster-sjangeren. altså, ikke nødvendigvis banebrytende valg, men likevel litt friskt til å være filmer som prøver å selges til det brede lag.
  spiderman var en rendyrket john hughes tribute/highschool film, thor var en klin kokos flight of the concords møter avengers, Logan var en ultavoldelig bekmørk slutt på hugh jackmans wolverine. spennende år spørru meg :) til å være en sjanger som ultra-mainstream

 12. Anders Reff sier:

  *til å være en sjanger som i utgangspunktet er ultra-mainstream

 13. Anders Reff sier:

  Det blir jo sagt rett som det er i podcastene deres at dere elsker en god popcornfilm, og hvis ikke Ragnarok og Homecoming er solide popcorn-flicks (og vel så det) så vet ikke jeg.

 14. Henrik Eidem Kurka sier:

  Takk for enda en nydelig podcast! Dere sprer filmglede!

  Finnes listene til hver enkelt deltaker skriftlig noe sted her på montages? Jeg tenkte å få sett en del av dem, men noterte ikke ned underveis, og klarer ikke å finne listene.

Din kommentar

Du kan bruke følgende koder:
<a href="http://montages.no">lenke</a>
<b>fet skrift</b>
<i>kursiv</i>
<blockquote>sitat</blockquote>