Filmfrelst #288: Rian Johnsons Star Wars: Episode VIII – The Last Jedi

Vår første podkastepisode i 2018 handler om Star Wars: Episode VIII – The Last Jedi, den åttende filmen i Skywalker-sagaen, som på tross av svært positiv mottagelse hos kritikerne og enorme besøkstall har blitt gjenstand for heftig debatt i fanmiljøene.

Etter å ha latt The Last Jedi synke inn i ukene etter premieren 13. desember, har vi i denne episoden samlet oss rundt bordet for å dele våre tanker rundt indie-regissør Rian Johnsons første studiofilm; det foreløpig nest siste kapittelet i fortellingen om Skywalker-familien, deres venner og fiender – og den evige kampen mellom det onde og det gode, i en galakse langt, langt borte. Johnson har skrevet og regissert filmen, og The Last Jedi er både hans hyllest til Star Wars-universet og et verk som insisterer på å introdusere nye ideer, for å opprettholde relevansen og levedyktigheten for serien.

«Disney og Lucasfilm, med Kathleen Kennedy bak roret, kunne pekt på langt tryggere navn enn Rian Johnson (Brick, Looper),» skriver Montages-redaktør Lars Ole Kristiansen i sin omtale. «I forrige runde typecastet de Star Trek-regissør J.J. Abrams – men som kritikerne ble de trolig bekymret for at serien skulle få hvilepuls etter den første oppoverbakken, og derfor enige om å satse friskt. Resultatet er at Star Wars ikke bare er gøy igjen, men også kunstnerisk relevant.»

I denne podkastpraten plukker vi opp flere av trådene i debatten, og i panelet sitter Pernille Middelthon, Thor Joachim Haga, Lars Ole Kristiansen og Karsten Meinich. I løpet av samtalen diskuterer vi The Last Jedi i detalj – som betyr at alle dere som ikke er blant de over 400.000 nordmenn som har sett filmen til nå, bør være på vakt for spoilere.

God lytting!