Gnistrende første trailer til Gareth Edwards’ Star Wars-antologifilm Rogue One: A Star Wars Story

Wow, det virker som om Lucasfilm ikke kan gjøre feil for tiden.
Rogue One: A Star Wars Story blir den første av en serie antologifilmer «mellom» hovedfilmene i Star Wars-universet, og i denne første traileren signaliserer regissør Gareth Edwards (Godzilla) at han har tatt oppgaven på alvor.

Den sentrale Star Wars-mytologien kretser rundt Skywalker-familien og deres nærmeste venner, og i The Force Awakens var det ingen tvil om at den faste narrative linjen fra Anakin og Padmé, via Leia og Han Solo, deres sønn Kylo Ren og onkel Luke fortsatt vil være kilden til sagaens emosjonelle drivkraft.

Men i periferien av Star Wars-universet har det gjennom de syv «hovedfilmene» piplet frem et stort anekdotisk og myteutvidende materiale, som Lucasfilm og Disney nå sikter mot å utnytte gjennom de såkalte antologifilmene – der Rogue One er første film ut. Plottet er flyttet tilbake til perioden mellom Revenge of the Sith og A New Hope, og sentreres rundt opprørernes aksjon for å bryte seg inn og stjele Imperiets planer for den opprinnelige dødsstjernen. (Som igjen da blir utgangspunktet for hendelsene i A New Hope.)

Som vi får se i denne første traileren er rollebesetningen helt fersk – alle figurene er nye, og narrativet går på den måten utenom Skywalker-klanen. Hovedpersonen er (som i The Force Awakens) en ung, handlekraftig kvinne – Jyn Erso, spilt av Felicity Jones. Hun er også det tydelige fokuset i denne teaser-traileren; som starter med en introduksjon av hvem hun er.

– On your own, from the age of 15… reckless, aggressive, and undisciplined.

– This is a rebellion, isn’t it? I rebel.

Trailerens røffe, no-nonsense tone etableres umiddelbart, og vi får se en rask tydeliggjøring av premisset, og rollegalleriet. Forest Whitaker virker å være tiltenkt en slags Obi-Wan-rolle, mens Diego Luna åpenbart er en annen ung opprører. Ben Mendelsohn dukker kort opp med skurkeaktig fremtoning, mens Mads Mikkelsens rolle foreløpig ikke avsløres.

Rent visuelt ser Edwards og fotograf Greig Fraser (Zero Dark Thirty) til å legge seg rimelig tett på følelsen fra The Force Awakens, selv om Rogue One er skutt digitalt (på Arri Alexa 65-kameraer; de samme som The Revenant). Siste del av traileren gir plass til smakebiter fra en serie action-sekvenser – båret frem av en frekk, nesten Kanye-aktig synth-drone; som gir rytme og driv, uten å overskygge nærværet av John Williams‘ berømte Star Wars-temaer, som forsiktig er re-orkestrert til å fungere i traileren. Filmen originalmusikk vil for øvrig bli skrevet av Alexandre Desplat, som også gjorde Godzilla med Edwards, og dette markerer at Rogue One blir første Star Wars-film uten nye toner fra John Williams.

Det føles som om vi trygt kan glede oss til å forsvinne tilbake inn i Star Wars-universet når Rogue One har kinopremiere 16. desember.

«Rogue One: A Star Wars Story» «Rogue One: A Star Wars Story» «Rogue One: A Star Wars Story» «Rogue One: A Star Wars Story» «Rogue One: A Star Wars Story» «Rogue One: A Star Wars Story»