Her er første teaser-trailer til Mikkel Brænne Sandemoses eventyrfilm Askeladden – I Dovregubbens hall

Til høsten er det som vanlig et stort slipp av nye norske kinofilmer, og den påkostede folkeeventyr-adaptasjonen Askeladden – I Dovregubbens hall, regissert av Mikkel Brænne Sandemose, har antageligvis det største publikumspotensialet. Nå er første teaser-trailer til filmen sluppet.

Askeladden er en kjent figur fra norske folkeeventyr, særlig slik han fremstår i Asbjørnsen og Moes samlinger – en snarrådig underdog som til slutt tilkjennegis sitt talent med belønninger i form av prinsesser eller penger. I produksjonsselskapet Maipos kommende filmatisering, som fikk 16,5 millioner i produksjonsstøtte av NFI, har man tatt utgangspunkt i den opprinnelige figuren, men spunnet videre på mytologien i et forsøk på å oppdatere den. I dette intervjuet med manusforfatter Aleksander R. Kirkwood Brown påpekes det at eventyrfigurene «gjerne går gjennom en eksistensiell krise eller bevisstgjøring i løpet av fortellingen».

I teaser-traileren som ble sluppet i dag var det kanskje ikke så mye å spore av akkurat denne tematikken (rollegalleriet vies ikke allverdens plass), men den gir i det minste en smakebit på det visuelle universet. De mektige, norske naturbildene i filmens åpning kan ved første øyekast sende assosiasjoner til Ringenes Herre (understreket ytterligere av den Gollum-aktige stemmen som hveser «Det er alltid noe som er sant i alle eventyr») eller Sandemoses tidligere film Gåten Ragnarok (2013), men dette er et betydelig renere uttrykk – nesten på grensen til det kliniske. En tåkefull skogssekvens og et par blålige nattebilder vitner likevel om at filmen kan romme mer visuell tekstur i enkelte partier.

Påkostede spesialeffekter får man også et glimt av, idet et stort tre røskes opp ved roten – sannsynligvis av den titulære Dovregubben, satt til tonene av Edvard Griegs eget ledemotiv fra Peer Gynt (filmens originalmusikk skal for øvrig komponeres av Ginge Anvik).

I en tid der Disney gjenoppliver sine gamle eventyr i live action-format, er det kanskje ikke så rart at vi forsøker det samme med vår egen folkloristiske kulturarv. Mange vil unektelig holde den opp mot Ivo Caprinos legendariske dukkefilmer, men forhåpentligvis vil Sandemose bringe med seg noen av sine egne visuelle og kinetiske grep som gjorde Gåten Ragnarok til en fornøyelig affære.

Askeladden – I Dovregubbens Hall har norsk kinopremiere til høsten, nærmere bestemt 29. september.

*

*