Carrie Fisher (1956 – 2016)

I går ble det offentliggjort at skuespiller Carrie Fisher (født 1956), best kjent i rollen som Princess Leia i Star Wars-serien, gikk bort tirsdag morgen, 27. desember. Dødsårsaken skal ha vært et kraftig hjerteinfarkt Fisher fikk under en flygning fra London til Los Angeles.

Fisher ble et feministisk ikon med sin tolkning av den handlekraftige og beinharde rollefiguren Princess Leia i Star Wars-serien. Den amerikanske skuespilleren og forfatteren fikk sin debut på det store lerretet i rollen som Lorna i Hal Ashbys Shampoo (1975) i en alder av 19 år, og var senere å se i blant annet The Blues Brothers (1980), Woody Allens Hannah og hennes søstre (1986), samt Rob Reiners When Harry Met Sally… (1989).

Karismatiske Fisher var et såkalt ”Hollywood-barn”, datter av skuespiller Debbie Reynolds og sanger Eddie Fisher – som forlot sin kone til fordel for Elizabeth Taylor da Fisher var bare to år gammel.

Etter sigende benyttet Fisher suksessen med Star Wars til å studere Hollywood-eliten, for så å skildre bransjen og miljøets mange absurditeter i flere av sine romaner. Hun skrev i alt åtte bøker, derav flere selvbiografiske beretninger hvor hun åpent snakket ut om det å være bipolar og rusavhengig. Fisher var en ærlig og åpen røst fra et miljø de færreste har tilgang til.

Lucasfilm har uttalt at Fisher ble ferdig med de siste scenene der hun medvirker i den neste Star Wars-filmen, som får kinopremiere i desember 2017.

Det blir trolig med en stor klump i halsen vi møter Fisher på lerretet om et års tid.