J.J. Abrams tar over regiansvaret på Star Wars: Episode IX

I går rapporterte flere kilder, deriblant Variety, at J.J. Abrams tar over regiansvaret på den niende Star Wars-filmen etter at den opprinnelige regissøren Colin Trevorrow ble avskjediget forrige uke.

Beslutningen kommer i kjølvannet av flere utbytninger i Star Wars-universet. Under innspillingen av Gareth Edwards’ Rogue One måtte som kjent Tony Gilroy overta flere scener sent i prosessen (og komponist Alexandre Desplat ble byttet ut med Michael Giacchino), mens Phil Lord og Christopher Miller måtte vike plass på den nye Han Solo-filmen til fordel for veteran Ron Howard. Også Josh Trank måtte forlate sin plan om å regissere en kommende spinoff-film i Star Wars-universet.

Det er forskjellige årsaker til disse endringene, men i flere tilfeller dreier det seg om uenigheter mellom regissørene og produksjonens indre kjerne, og da særlig produsent Kathleen Kennedy. Det er det som oppgis for årsaken til Trevorrows avskjedigelse (og da særlig uenigheter omkring manuskriptet).

For de av oss som ikke er spesielt begeistret for Trevorrow, og som klør seg i hodet over hans plutselige suksess i Hollywood, er ikke dette nødvendigvis noe varseltegn. Tvert imot kan det oppleves som en befrielse at den niende filmen i serien nå er tilbake i hendene på ham som geleidet oss så trygt gjennom Star Wars: The Force Awakens (2015). J.J. Abrams er betydelig mer visjonær enn Trevorrow og har en god tone med Kennedy og de andre makthaverne i Star Wars-universet. Spørsmålet er om det blir for trygt?

En konsekvens av regiendringen er sannsynligvis at innspillingen må utsettes fra sitt opprinnelige startpunkt i februar 2018, og dermed forskyves også premieredatoen for Star Wars IX fra mai til 20. desember 2019.