Filmfrelst

Filmfrelst #253: Filmåret 2016

Montages har endelig publisert de mange listene med redaksjonen og bidragsyternes favorittfilmer fra 2016, og i denne podkasten har vi samlet et panel for å oppsummere og diskutere filmåret.

Tradisjon tro varmer vi opp med en kort prat om strømninger i filmkulturen, for så å kaste oss ut i en lang rundebordsamtale der vi «teller ned» deltagernes individuelle lister, fra 10.- til 1.-plass. Panelet sneier innom flere titler som allerede har vært diskutert på Filmfrelst (The Assassin, Carol, American Honey), men forsøker å vie mest tid til favoritter vi ikke har omtalt i tidligere episoder, som Mine beste dager, Mustang, The Neon Demon og O.J.: Made in America.

Hva var dine favoritter fra året som gikk? Vi oppfordrer deg til å dele din liste med oss, enten i kommentarfeltet her, eller under artikkelen med Montages-stabens topplister.

Deltakere i denne episoden er: Martin Sivertsen, Karsten Meinich, Lars Ole Kristiansen, Thor Joachim Haga og Pernille Risbråthe Egebjerg.

God lytting!

Skriv ut artikkelen Skriv ut artikkelen 7 kommentarer

 1. Asle Thu sier:

  Takk for at dere har gått tilbake til nedtellingsmodus. Forrige gang dere gjorde det var da dere snakket om filmåret 2013. Det fører til at podkastene blir lenger og det er ett pluss. I tillegg får dere bedre tid til å snakke om filmer som er på flere litser. Oppsumering av filmår er ett høydepunkt, og det er så kjekt å høre på dere. Takk for at dere deler ekspertisen med oss.

 2. En time inn i podkasten, og det er en fryd som alltid! Kommer tilbake her etterhvert, men må få delt min hjertesorg over informasjonen om Malgre la nuit! Har vært (nesten) helt på topp av må se-listen min siden Berlinialen, uten at jeg har hørt/lest noe dere eller andre har sagt om den (handler om et knippe bilder og Ariane Labed for min del), og å høre deres samtale om den nå, og å få vite at den kanskje ALDRI blir å ses er bare sørgelig. Får krysse fingrene for en VOD lansering, eventuelt at Cinematekene/Filmklubbene setter den opp. Eventuelt at Lars Ole ringer opp Labed og spør om en filmkopi og inviterer på filmkveld med vin, Labed og snusboks.

 3. Øyvind Hellenes sier:

  Godt at de fekk oppklart rundt Elle på slutten. Eg kunne ikkje forstå korleis ingen hadde klart å fått den med på lista si!

  Ellers var det ein topp oppsummering av filmåret med mange bra tips. Blir garantert mykje filmsjåing dei neste dagane!

 4. Anders Haavie sier:

  Endelig en crazy lang podcast fra dere igjen. Strålende.

 5. Sondre Rua Dokken sier:

  Det er så forbaska kos å høre dissa lange episodene. Har sett mindre film en Martin, men syntes deres gjennomgang er så hyggelig og interessant. Kult når det varierer på hvor dere har plassert de enkelte filmene på deres lister, då får du både ros og ris. Bare fortsett folkens, det blir satt stor pris på.

 6. Sverre Aune sier:

  Takk for en lang og god podcast! Skrev ned alle filmene dere nevnte som jeg enda ikke har fått sett, veldig spent på «Chi-raq» nå. Fikk veldig lyst til å se igjen både «The Neon Demon» og «Anomalisa». Er stor fan av Philippe Grandrieuxs «Sombre», så irriterte meg over at jeg ikke fikk med meg «Malgre La Nuit» på Berlinalen i fjor. Har lett etter filmen siden, klin umulig å finne noe sted.

  Synd at ingen av dere nevnte «Endless Poetry» eller «Evolution». Hadde vært interessant å høre begge disse diskutert og analysert. Virker ikke som veldig mange har «Endless Poetry» på sin topp-liste. Overraskende. Lenge siden jeg gikk ut av kinosalen såpass inspirert.

  Det føles litt rart å omtale «Son of Saul» som László Nemes’ «debutfilm» på et vis. Den er hans første offisielle spillefilm som regissør, men han har gjort en masse mindre krediterte jobber i div. filmer og jobbet tett med Bela Tarr på set. Han hadde «Son of Saul» i tankene i årevis før han skrev filmen og la grunnlaget for den visuelle stilen sammen med kameramann Mátyás Erdély allerede i 2007 med denne kortfilmen: https://www.youtube.com/watch?v=5g1FIkw9CYM .
  Men ja, det er vel teknisk sett hans debutfilm.

  Kunne veldig gjerne tenke meg en podcast / artikkel om hvilke filmer dere ser frem til i år, og kanskje en om hva dere ser frem til under Berlinalen. Sitter med Berlinale-programmet akkurat nå og lager meg en liten liste. Har en akkreditering som må utnyttes til fulle.

  Takk igjen for god og lang podcast!

Din kommentar

Du kan bruke følgende koder:
<a href="https://montages.no">lenke</a>
<b>fet skrift</b>
<i>kursiv</i>
<blockquote>sitat</blockquote>