Flashback: When a Woman Ascends the Stairs (1960)

Denne uken ville den japanske mesterregissøren Mikio Naruse (1905–1969) fylt 110 år.

Den omfattende filmografien hans teller hele 67 titler, men uheldigvis er det bare et fåtall av disse som har vært tilgjengelig for et vestlig publikum. I skrivende stund er det bare When a Woman Ascends the Stairs som kan oppdrives på DVD av lydfilmene, som en del av The Criterion Collection (Masters of Cinema og BFI har tidligere utgitt et knippe Naruse-titler, men disse samlingene er ute av produksjon, og selges bare til ågerpris via steder som Ebay og Amazon).

At filmene har vært vanskelige å oppdrive, er nok hovedårsaken til at Naruse aldri har oppnådd samme status blant cineaster som sine samtidige landsmenn Yasujirô Ozu, Kenji Mizoguchi og Akira Kuroswa, og vi kan bare håpe at noen i det stille arbeider med å restaurere og tilgjengeliggjøre denne betydelige filmarven.

I anledning 110-årsjubileet anbefaler vi BFIs ferske kåring av det de anser for å være Mikio Naruses beste filmer, samtidig som vi skrukker på nesen over utelatelsen av Sound of the Mountain; et hjerteskjærende ekteskapsdrama der Ozus muse Setsuko Hara gjør en av sine aller fremste rolleprestasjoner. (Les vår skribent Dag Sødtholts artikkel om filmen hos Senses of Cinema).

*

Filmkritiker og forfatter Phillip Lopate om When a Woman Ascends the Stairs:

Naruse’s gift here is being able to keep alive surprise and the fresh possibility of hope, even as you know deep down that he’s going to snatch most of that hope away. Endurance is the final antidote to despair, and that he does not extinguish. For a director whose vision is so frequently called pessimistic, what continuously engages and enthralls in When a Woman Ascends the Stairs is a lightness of touch, deft and coolly understated, like its cocktail jazz score. (Criterion)

 *